open-navfaktor-logo
search
Godišnjica genocida
Ko je u Vijeću ministara BiH bio protiv da 11. juli bude proglašen Danom žalosti
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije postiglo konsenzus za donošenje odluke o proglašenju 11. jula Danom žalosti u Bosni i Hercegovini. Kako nam je rečeno u Vijeću ministara BiH, i ovaj put protiv su bili ministri iz RS-a.
06.07.2023. u 17:28
get url
text
Sjednica Vijeća ministara BiH
Sjednica Vijeća ministara BiH

U Vijeću ministara BiH iz entiteta RS trenutno su ministri vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić. Zoran Tegeltija više nije ministar finansija i trezora BiH jer je prošli mjesec preuzeo dužnost direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Odluku o proglašenju 11. jula Danom žalosti na prostoru Bosne i Hercegovine je predložio zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, ali se radi o zajedničkom prijedlogu s drugim ministrima iz reda bošnjačkog naroda Elmedinom Konakovićem i Sevlidom Hurtićem, te ministom Edinom Fortom koji je iz reda ostalih.

Ove godine se obilježava 28. godišnjica od genocida u Srebrenici. 

Posljednji put je, na nivou Vijeća ministara BiH, odluka o proglašenju 11. jula Danom žalosti donesena 2019. godine. 

Dan žalosti 11. juli 2019.

Godinu kasnije je donošenje ovakve odluke predložila tadašnja ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, ali, kako je tada saopćeno, predstavnici HDZ-a su odlučili da ne podrže cjelokupan predloženi dnevni red zakazane sjednice. 

Vijeće ministara BiH je 2021. godine održalo sjednicu na kojoj je razmaralo proglašenje 11. jula Danom žalosti na području cijele Bosne i Hercegovine, ali nije usvojena jer su protiv bili ministri iz reda srpskog naroda. 

I 2022. godine nije bilo konsenzusa da 11. juli bude proglašen Danom žalosti u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.