open-navfaktor-logo
search
Koalicioni partneri
"K'o fol" svađe: Konaković će neminovno izgubiti od iskusnijeg Dodika, bolje bi mu bilo...
Od formiranje koalicije na državnom nivou nije rijetkost da među partnerima izbije neki verbalni sukob. Najsviježiji, između predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ministra vanjskih poslova u Bosni i Hercegovini Elmedina Konakovića, samo je potvrda onoga što se u javnosti već odavno šuška, da su dogovoreni.
14.11.2023. u 21:26
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik tvrdi da mu je Konaković predlagao da "k'o fol" uđu u konflikt, on mu odgovorio da je "k'o tetka"

- Pametni su oni što kažu: Кad Konaković zaigra za BiH, tada BiH najviše izgubi. Nije davno bilo kada mi je predlagao da "k'o fol" uđemo u konflikt kako bi ojačao "kod svojih". Jadno, neostvarivo, mislim ovo "kod svojih" - napisao je Dodik, između ostalog, navodeći i kako "nekad pomisli da Konaković i ne zna šta radi".

To što Dodik naziva prijedlozima, više se čini kao realnost jer nisu se jednom ratovi vodili preko društvenih mreža, dijelili pogrdni nazivi, pa se sutra sjelo za koalicioni sto.

Ekspert za geopolitiku i analitičar Jahja Muhasilović podsjeća kako je Dodik nešto slično tvrdio i za Fahrudina Radončića prije nekoliko godina.

VEZANI TEKST - Dodik Konakoviću: Momčino, uozbilji se, pazi da ne ispadneš kroz ta "širom otvorena" vrata

- Naravno, mislim da političari to rade s vremena na vrijeme, da stvaraju te političke krize za razne političke ciljeve. Ukoliko je tačno ovo što Dodik tvrdi, a nije mi daleko od logike, mislim da je Dini Konakoviću nešto takvo bilo potrebno, s obzirom na opravdane kritike prema radu "Trojke" i gdje smo vidjeli da "Trojka" vodi jednu servilnu politiku prema SNSD-u i HDZ-u, kako bi se opravdao u očima Bošnjačkih glasača, odnosno kako bi oprao sa sebe tu stigmu izdajnika.

Tako da mi ima smisla ovo što Dodik tvrdi. Na neki način smo i prije svjedočili ovome. Vidjeli smo da je često Dodik i spašavao "Trojku" nekakvim izjavima, naročito u početku kada je postojalo ogromno nezadovoljstvo prema "Trojci" među bošnjačkim glasačima – kaže Muhasilović.

Dodaje kako to nezadovoljstvo i dalje postoji.

VEZANI TEKST - SNSD prijeti "Trojki" izbacivanjem iz vlasti, koju drugu opciju uopće imaju: Ne bih da kvarim tu reformsku idilu

- Međutim, od samog početka smo vidjeli da je on stvarao nekakve lažne krize i svađe s "Trojkom" kako bi ih pojačao. Ne radi to jedino Dodik, i Dragan Čović je nešto slično radio. Međutim, naša javnost treba da zna jednu stvar da bi jasnije vidjela kakva je "Trojka" i prvenstveno Dino Konaković - rekao je.

Kako kaže, to se najbolje vidi iz izjava hrvatskih zvaničnika gdje oni njega zovu "dobri dečko".

- On je na HRT-u gostovao i kako je tada rekao "ostat ću diplomata i neću otvarati teške teme". Nije se udostojio i usudio da išta kaže protiv zločina HVO-a koji su oni činili tokom rata. Niz je sad tu nekih drugih poteza, od odlaska na noge Dodiku i Čoviću, do činjenice da su šutili na suspenziju Ustava, šutili su i na amandmane Izbornog zakona koji su ilegalno promijenjeni na noć Izbora koji su išli u prilog HDZ-u, a protiv interesa Bošnjaka, i tako dalje – podsjetio je Muhasilović.

I naravno, stvorilo se to jedno nezadovoljstvo, navodi Muhasilović, među bošnjačkim glasačima.

- Čak to Dino nije ni skrivao, rekao je da ga određene dede i nane poprijeko gledaju. I to poprijeko gledanje je bilo opravdano među Bošnjačkim glasačima s obzirom na to da je i on aktivno učestvovao u obespravljivanju Bošnjaka. Njemu trebaju s vremena na vrijeme te nekakve svađe s Dodikom kako bi se eventualno oprao u očima bošnjačkih glasača. Međutim, to su jeftini politički trikovi na koje naš narod ne bi trebao i ne bi smio da pada – istakao je.

VEZANI TEKST - Miličević: Konaković i Dodik su izabrali jedan drugog, smješkali su se dok su dijelili fotelje

Dodik ga je nazvao i "nedoraslim i osrednjim političarom". Na naše pitanje da li je Konaković dorastao Dodiku, Muhasilović je mišljenja da nije.

- Dodik je dosta iskusniji političar od Dine Konakovića i svaka ta isfingirana svađa u koju on ulazi sa Miloradom Dodikom neminovno će izgubiti. Izgubit će iz razloga što je u najmanju ruku Dodik konzistentniji u svom političkom djelovanju kroz godine, a cijela ova priča koju Dino Konaković gura od kad je došao na vlast je ništa drugo do jedna velika farsa, odnosno narativni balon koji je napuhan, a koji isključivo služi za obespravljivanje Bošnjaka – kazao je on.

Muhasilović smatra kako ćemo vjerovatno i u budućnosti od Dine Konakovića svjedočiti sličnim stvarima.

- Međutim, naš narod treba više da je progledao i treba da mu bude jasno da Dini Konakoviću ovakve svađe isključivo odgovaraju u pravcu opravdavanja politika koje idu u smjeru obespravljivanje Bošnjaka. Između ostalog, isti taj SNSD i HDZ su ga u tu svrhu i pomogli, kao i međunarodna zajednica, da upravo izvršava taj takav zadatak – naglasio je Muhasilović.

Također, ocijenjuje i kako Konaković nije dorastao ni funkciji koju obavlja.

VEZANI TEKST - Konaković opširno o Dodiku: Uz rječnik uličara sa seoskih vašara...

- Konaković umjesto što se bavi nekakvim forsiranim i vještačkim svađama sa Dodikom, što se prepucava preko socijalnih mreža sa neistomišljenicima i optužuje nekakav "režim" koji već evo godinu dana nije režim, a on podgrijava stare priče preko kojih je došao na vlast, bolje bi mu bilo da izvlači na desetke naših državljana iz Gaze.

Imamo informaciju da još nije dostavljen spisak u Gazu naših državljana koje treba izvući iz Gaze. Određeni državljani koji imaju kontakt sa BiH nam se žale da svi prolaze, jedino naši državljani ne mogu proći jer nisu na spisku. Dini Konakovićću je krajnje vrijeme da počne raditi svoj posao na poziciji na kojoj je nametnut i da se manje bavi prepirkama preko društvenih mreža. Vrijeme je da izvlači naše državljane jer je to bruka. Doslovno državljani svih država su gotovo evakuisani iz pojasa Gaze, jedino naši državljani čekaju – zaključuje on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.