open-navfaktor-logo
search
Zakon i bh. diplomatija
Kešo: Dodik želi diktirati šta će Predsjedništvo govoriti; Muhasilović: SNSD-u i HDZ-u odgovara neusaglašenost
Prijedlog zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine, koji na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH nije dobio entitetsku podršku, tiče se i pitanja usaglašenog stava članova Predsjedništva BiH prilikom nastupa na međunarodnoj sceni.
28.09.2023. u 10:39
get url
text

VEZANI TEKST - Nije dobio entitetsku većinu: Prijedlog zakona o vanjskim poslovima BiH upućen Kolegiju na usaglašavanje

Ekspert za geopolitiku dr. Jahja Muhasilović sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu smatra da je itekako potrebno da BiH govori jednim glasom, međutim da, koliko god to dobro zvučalo, nerealno je "jer će predstavnici HDZ-a i SNSD-a uraditi sve da do toga ne dođe".

Njima, ističe, odgovara neusaglašenost, jer im ostavlja otvoren prostor da guraju svoju političku agendu na međunarodnoj sceni.

- I SNSD i HDZ će se potruditi da zakon ne bude usvojen iako nam je itekako potreban jer bi jedim dobrim dijelom označio kraj njihove politike koju pokušavaju voditi na međunarodnoj sceni i zatvorio bi im prostor za djelovanje - kaže Muhasilović.

Osvrnuo se i na nedavni nastup Željka Komšića pred Generalnom skupštinom UN-a. Komšić je, između ostalog, rekao da Hrvatska i Srbija, kroz etničke zajednice u BiH i dvadeset sedam godina nakon agresije koju su nad Bosnom i Hercegovinom izvršili, vrše udar na suverenitet naše zemlje, čime se skoro u cijelosti onemogućava bilo kakav demokratski razvoj BiH. 

- Govor je odlilčan, hrabar, odvažan i bio je potreban. Bilo je potrebno i da se međunarodnoj javnosti adresira pitanje da Srbija i Hrvatska aktivno na jedan destruktivan način miješaju u unutrašnju politiku BiH i to je neko morao reći na međunarodnom fonu.

Najbolja adresa za to bio je UN. Treba se nastaviti u tom pravcu. Definitivno bi i Ministarstvo vanjskih poslova BiH trebalo pratiti taj kurs što je malo vjerovatno jer sam ministar (Elmedin Konaković, op. a.) dolazi iz stranke koja čini "Trojku", a koja sluša HDZ i SNSD - ističe.

Muhasilović kaže da je poražavajuće da naši ambasadori koji sjede u UN-u i ostali političari koji predstavljaju BiH predstavljaju na međunarodnoj sceni osuđuju Komšićev govor.

- Njima ispada veći problem njegov govor koji je istinit od realnog problema da se Srbija i Hrvatska aktivno miješaju u prilike BiH te naivno ubjeđuju javnost da ćemo pokvariti naše odnose sa Srbijom i Hrvatskom. Ti odnosi su već pokvareni – zaključuje Muhasilović.

VEZANI TEKST - SNSD u Vijeću ministara prihvatio, u Parlamentu BiH odbija zakon o vanjskim poslovima; napeto i zbog Komšića

Član Komisije za vanjske poslove Zastupničkog doma Parlamenta BiH Safet Kešo kaže za Faktor da je inicijativa predsjednika RS-a Milorada Dodika kojom problematizira javne istupe članova Predsjedništva BiH ukoliko njihovi stavovi nisu politički usaglašeni, stavilo fokus na pitanje nastupa bh. predstavnika na međunarodnoj sceni.

- Usaglašeni stavovi bili bi normalni u nekim normalnim okolnostima, a ne smatram da su kod nas takve okolnosti. Riječ je o zloj namjeri Dodika kojoj je cilj da u potpunosti blokira Predsjedništvo BiH kao instituciju u čijoj je nadležnosti vanjska politika. Niko ne bi ni jednu jedinu riječ smio progovoriti ukoliko Milorad Dodik ne bi, jer bi se na njega svelo sve, dao saglasnost.

On traži da se javni nastup člana Predsjedništva BiH, ukoliko nije usaglašen sa ostalim članovima, tretira kao krivično djelo i da se u skladu s tim snose sankcije - kaže Kešo.

Dodaje da bi to obesmislilo postojanje Predsjedništva BiH jer bi u drugi plan bilo stavljeno pitanje, da li član Predsjendištva govori istinu i da li je ono što govori u skladu sa činjenicama ili ne.

- To je ključno - poručuje Kešo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.