open-navfaktor-logo
search
Najavila pravnu borbu
Karić sa porodicama ubijene djece Sarajeva sa famoznog spiska: Laži i podmetanja nećemo dozvoliti
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić sastala se sa srodnicima djece ubijene tokom opsade Sarajeva, a čija imena su se našla na famoznom spisku "Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina u Republici Srpskoj".
10.08.2023. u 13:51
get url
text

VEZANI TEKST - Srpska propagandna mašinerija godinama žrtve njihove agresije prikazuje kao "postradale Srbe"

Karić je u objavi na Twitteru poručila kako "žalimo za svakim ubijenim djetetom bilo gdje na zemaljskoj kugli, ali laži i podmetanja nećemo dozvoliti!"

- Nakon sramotnog pokušaja iz Prijedora, kada je prilikom obilježavanja "Oluje" fotografija bošnjačke prognanice iz Žepe predstavljena kao srpska žrtva "Oluje" u Hrvatskoj, sada su na red došli i falsfikati o ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Imena ubijene djece opkoljenog Sarajeva našla su se na listi 106 ubijene djece koju je sačinio Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina u Republici Srpskoj, a koju je, potom, za svrhe priloga, koristio RTRS.

Danas sam se sastala sa Miroslavom Lukićem, Danijelom Šahat i Dejanom Maleševićem čija braća su ubijena tokom opsade Sarajeva, a njihova imena su se našla na spiskovima ubijene djece u Republici Srpskoj.

Kada su ubijeni Marko i Damir su imali 17 godina, a Igor je imao 6 godina.

Grad Sarajevo stoji uz porodice žrtava i iskoristit ćemo sva pravna sredstva da svi koji su zloupotrijebili nevine žrtve, ubijenu sarajevsku mladost, za to odgovaraju - poručila je Karić. 

Podsjetimo, na stranici SniperAlley.Photo, koja se bavi prikupljanjem, arhiviranjem i čuvanjem fotografija svjetski priznatih fotoreportera koji su izvještavali prvenstveno o opsadi Sarajeva u periodu od 1992 - 1996. godine, raskrinkana je podvala Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina u Republici Srpskoj, prema kojima je "u opštinama Srpskog Sarajeva, tokom rata stradalo 106 djece".

Spisak je preuzet i objavljivan na RTRS-u, a među imenima našla su se i imena najmanje šestero djece opkoljenog Sarajeva, za koje se zna da su ubijena u Sarajevu granatama ili snajperskim djelovanjem pripadnika VRS-a po gradu. 

Odmah nakon te objave javno se oglasio Miroslav Lukić, brat ubijenog Marka Lukića, koji je najavio tužbu i protiv Centra i RTRS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.