open-navfaktor-logo
search
Interesi iznad svega
Karamehić Abazović i njena kvaziborba za žene: Poručila bi da nema nedodirljivih da nije ni glasala za Košarca
Kada je Sanja Stanković, bivša supruga državnog ministra Staše Košarca, prije tri godine izašla u javnost sa svojim svjedočenjem o nasilju u porodici i optužbama na račun ovog SNSD-ovca, trebala joj je zasigurno velika hrabrost da to učini. Važnu stvar za žrtve nasilja, naročito za žene koje trpe psihičko i fizičko nasilje od svojih partnera, uradila je i kada je svoju priču podijelila pred Privremenom istražnom komisijom o stanju u pravosuđu pri Parlamentu BiH. 
22.11.2023. u 13:19
get url
text
Mia Karamehić Abazović
Mia Karamehić Abazović

VEZANI TEKST - Zašto većina zastupnica iz vladajuće koalicije nisu podržale inicijativu za smjenu Košarca

Nije jednostavno bilo kojoj ženi, pa nije bilo ni Sanji Stanković, pred cjelokupnom bh. javnošću iznijeti optužbe na račun muškarca koji je na poziciji moći. A Staša Košarac je upravo taj. 

Da ostane na poziciji moći i nakon svjedočenja bivše supruge, omogućile su i žene vladajućih stranaka u Zastupničkom domu BiH, među njima i Mia Karamehić Abazović, zastupnica iz stranke Narod i pravda, jutrošnja gošća na BHT-u, gdje je rekla da nju u Parlamentu BiH podnosioci inicijative za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Košarca, nisu ni pitatali da potpiše. 

- Vrlo su selektivno, koliko mogu da se informiram iz medija, pristupili tom procesu, pitanju ko će potpisati, ko neće potpisati. Da li je zbog toga što sam žena ili zbog nečeg drugog, nisu me pitali - izjavila je NiP-ova zastupnica. 

Aida Baručija, Mira Pekić i Elvisa Hodžić su žene koje su potpisale inicijativu za smjenu Košarca. Zašto Karamehić Abazović smatra da njoj nije ponuđeno, ako je istina da joj nije ponuđeno, da potpiše zato što je žena, nije pojasnila. No već u narednoj rečenici Karamehić Abazović, odgovarajući na pitanje da li bi potpisala, rekla je da bi "definitivno podržala da se o tome raspravlja na sjednici". Ponovila je kako su "neke našli van zemlje" a nju "nisu ni pitali".

VEZANI TEKST - Pandurević pozvala zastupnice da reaguju: Vjerujem Sanji, jer je Staša Košarac i mene udario

Sabina Ćudić (Naša stranka) također nije potpisala inicijativu za smjenu Košarca. Objasnila je jučer za Faktor da zbog službenog putovanja nije bila prisutna, ali je o svom stavu obavijestila zastupnika Branislava Borenovića (PDP) koji je jedan od pokretača inicijative smjene Košarca.

- Kao što sam informirala kolegu Borenovića, može računati na moju podršku da ova inicijativa bude razmatrana u Parlamentarnoj skupštini BiH. Također, posebno se trebaju preispitati eventualni propusti pravosuđa u ovom, ali i svim drugim slučajevima prijave nasilja - kazala je Ćudić za Faktor.

Kako to da su Ćudić pitali a Karamehić Abazović nisu? Karamehić Abazović sumnja da su nju i još neke zastupnice namjerno zaobišli. 

Međutim, odgovor zastupnice Karamehić Abazović na konkretno pitanje treba li Košarca biti smijenjen, ostavlja prostor za da se pretpostavi zašto je i možda i nisu pitali za potpis.

- Mi imamo to što je bilo u prošlom mandatu. Mi koji smo novi parlamentarci nismo bili direktno upoznati. Koliko sam uspjela shvatiti iz medijskih napisa bile su podnesene tužbe od njegove supruge, ne znam da li se vodio ikakav postupak. Kad su novi ministri preuzimali mandat, nama su dostavljene njihove biografije i zakonski uvjeti, između ostalog da se protiv njih ne vodi nikakav postupak - kazala je NiP-ovka. 

Dodala je da bi voljela da se takvo što raspravi na sjednici, pa da se vidi na osnovu informacije disciplinskog tužioca da li je ta procedura u okviru pravosuđa provedena kako treba i da li je bilo nekih pritisaka?! Voljela bi, kaže, dobiti i mišljenje Ombudsmena za ljudska prava, kojem se Stanković obraćala, i Ministarstva za ljudska prava. 

- Smatram da kada se ovakve stvari pojave u ovakvom trenutku, a ovo je očigledno stvar koja se vuče od prošlog mandata te je izbor trenutka interesantan. Ne ulazeći u to, hajmo to raspraviti u Parlamentu - kazala je. 

Na pitanje da li bi sada, da ju nazovu inicijatori, stavila svoj potpis na prijedlog inicijative za smjenu Košarca, Karamehić Abazović je uvrijeđeno pitala: "Ne znam zašto bi me sad uopće zvali?"

Tvrdi kako je napravljen cijeli "medijski spektakl, vrlo pažljivo isplaniran" da bi inicijatori "dobili političke poene od priče koja se vuče godinama". Rekla je da bi glasala za stavljanje te tačke na dnevni red. No samu inicijativu je nazvala političkim populizmom, tvrdeći kako takvo što neće pokazati zlostavljačima da nema nedodirljivih. 

- Kako da ne, baš će pokazati zlostavljačima da nema nedodirljivih. Nasilje u porodici je krivično djelo. Znate šta će pokazati nasilniku da nije nedodirljiv - zatvor - pravdala se. 

Mia Karamehić Abazović, nova navodno nedovoljno upućena zastupnica u slučaj Košarac, isuviše nevješto glumi naivnu osobu da ne zna kako bi i samo odbijanje da se Košarac imenuje za ministra itekako bila poruka svima da nema nedodirljivih.

No Karamehić Abazović, iako je po vlastitom priznanju iz medija bila informirana o slučaju i znala je za svjedočenje Košarčeve bivše supruge pred Istražnom komisijom, glasala je za imenovanje Košarca u Vijeće ministara. Tada nije tražila dodatne informacije o radu istražnih organa i pravosuđa, jer nije bilo vremena da se čeka, jer bi tada na fotelju čekao i njen stranački šef Elmedin Konaković, a njemu se naročito žurilo da se domogne vlasti. Tada nije bilo potrebe za raspravama, tada je bilo dovoljno da pročita u Košarčevoj biografiji da se protiv njega ne vodi postupak. A zašto se ne vodi? To pitanje se nije postavljalo. 

VEZANI TEKST - Digle ruku za imenovanje Košarca, pa se "zabrinule" za nasilje nad ženama: Krokodilske suze državnih zastupnica

Tamo, pred Istražnom komisijom, Sanja Stanković je upravo govorila i o neradu policijskih i pravosudnih institucija, o centrima za socijalni rad, o pritiscima, o suočavanju sa sistemom koji štiti muškarca koji je u vrhu stranke, a stranka opet kontrolira taj sistem! Da li se zbog toga ne vodi postupak?

Karamehić Abazović je isuviše obrazovana žena, ima dovoljno dobre mogućnosti da zna i sazna kako pravosuđe štiti ne samo nasilnike, nego i generalno političke moćnike, da bi u TV emisiji glumila nevještu i nedovoljno informiranu novu zastupnicu.

Politički i intelektualno bilo bi poštenije da je otvoreno rekla kako Košarac neće biti smijenjen i da zarad koalicionih odnosa ne treba talasati, isto kao što se ni imenovanje nije smjelo dovoditi u pitanje. 

Stoga, umjesto što se "branila" grubim statistikama i ispraznom pričom o nasilju u porodici, Mia Karamehić Abazović je mogla poštedjeti gledatelje BHT-a i građane općenito, pa odmah u prvoj minuti reći ono što je rekla u četrnaestoj:

- Ne budite naivni, molim vas. Vi mislite da će SNSD podržati da smijeni vlastitog ministra? I vidite još, čak i da kompletan Zastupnički dom zajedno sa SNSD-om glasa, a neće glasati, da li vi mislite stvarno, da će stvarno SNSD koji ima apsolutnu većinu u Domu naroda, dići ruku za smjenu svog ministra?

Stvarno, Mia Karamehić Abazović, niko to ne misli. Stvarno.

Ali, koalicija "Trojka" čiji je član i ova zastupnica, omogućila je SNSD-u da ima apsolutnu većinu u Domu naroda. I zato snosi odgovornost. Kao što je, iako su imali informacije o optužbama koje na njegov račun iznosi bivša supruga, "Trojka" i sama Karamehić Abazović, digla ruku da Košarac bude ministar.

Sad valja šutjeti i ne iritirati koalicionog partnera, jer SNSD ima apsolutnu većinu u Domu naroda, pa bi neki drugi mogli "odletjeti" iz ministarskih fotelja. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.