open-navfaktor-logo
search
Jer vlast je vlast...
Kako je Dodik preko izbora elektora u NSRS-u pokušao ovladati Klubom Bošnjaka u Vijeću naroda
U Narodnoj skupštini Republike Srpske prošle sedmice izabrani su elektori za izbor delegata iz reda ostalih te za klubove Hrvata i Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske.
22.11.2022. u 11:03
get url
text

VEZANI TEKST - Šta sve može Dodik sa dvotrećinskom većinom u NSRS-u?

Ukoliko je broj delegata u Vijeću naroda veći od broja zastupnika iz jednog naroda u NSRS-u u tom slučaju biraju se elektori iz reda odbornika u skupštinama općina i gradova. Vijeće naroda broji 28 delegata i to po osam iz reda tri konstitutivna naroda i četiri iz reda ostalih. Samo će Klub Srba biti izabran na prijedlog zastupnika dok će ostali biti izabrani kroz elektore uz zastupnike Hrvate, Bošnjake i iz reda ostalih u NSRS.

Izabrani elektori iz reda hrvatskog naroda su Željko Zovkić, Viktor Jerković, Marko Dubravac i Miloš Bukejlović, iz reda bošnjačkog naroda Abid Kovačić i Mehmedalija Imširović i iz reda ostalih Milovan Bodirogić, Željko Radonjić i Senada Zlokapa.

Zastupnik Pokreta za državu Ramiz Salkić kaže kako je SNSD u NSRS-u pokušao doći do četvrtog delegata Bošnjaka preko elektora i na taj način sebi osigurati izmjene ili donošenje novog ustava RS-a bez učešća Bošnjaka, odnosno da je Dodikov plan prošao onda Klub Bošnjaka ne bi mogao donijeti odluku da je protiv novog ustava RS-a, a koji je poguban za Bošnjake.

VEZANI TEKST - Hoće li Dodik ponovo kupiti "tri papka" za dvotrećinsku većinu u NSRS-u?

- Milorad Dodik je spriječen da ima pat poziciju u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a i time osigura prolaz za najavljeni novi ustav bh. entiteta RS. Ostaje gorak okus da je lista Socijalističke partije koja je trebala imati dva glasa imala 11 glasova Bošnjaka. Devet glasova je dobila od odbornika Bošnjaka koji su izabrani na listama stranaka koje za sebe vole reći da su probosanske. Očito da mnogi i nisu svjesni šta znači borba za Bosnu i Hercegovinu i da im je preči lični interes od države.

Nije vjerovati svima koji puno pričaju o borbi za državu, a u ključnim trenucima odu uz Dodika jer im je preči lični komfor od države. Zahvalan sam svim odbornicima koji su na glasanju za elektore podržali liste koje su predložili odbornici SDA. Cilj je bio da SNSD ima četiri delegata u klubu Bošnjaka, a četiri tzv. probosanske stranke – navodi Salkić.

Za desetak dana bit će održana sjednica NSRS-a na kojoj će biti izabrani delegati u Vijeću naroda RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.