open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Kada policija može tražiti ličnu kartu, pretresati vozilo i postavljati "kontrolne punktove"?
Redakciji Faktora obratili su se uznemireni građani zbog, kako kažu, kontrolnih punktova koje redovno raspoređuje MUP RS-a na međuentitetskoj liniji na Trebeviću.
15.10.2023. u 22:05
get url
text

Pitali smo zato MUP-ove Republike Srpske i Kantona Sarajevo kako se raspoređuju u patrole za kontrolu saobraćaja, ali i na koji način i kada policija može da vas legitimiše te pretresa vozilo.

- Policijski službenici se raspoređuju na poslove i zadatke kontrole saobraćaja u skladu sa planovima i dnevnim rasporedima rada, donesenim od strane rukovodilaca nadležnih organizacionih jedinica, o čemu ne postoji obaveza obavještavanja građana – navode iz MUP-a RS-a.

Ni odgovor na ovo pitanje MUP-a KS ne razlikuje se mnogo:

- Policijski službenici raspoređuju se u saobraćajne kontrole u skladu sa internim aktima, planovima i na osnovu izvršenih analiza i procjena stanja sigurnosti saobraćaja na određenim lokalitetima. Raspored o radu policijskih službenika odobrava neposredni rukovodilac.

Kako navode iz MUP-a RS-a, legitimisanje osoba je jedno od policijskih ovlaštenja koje je propisano Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima u članu 32. koji glasi:

- Legitimisanje je službena radnja koju preduzima policijski službenik radi provjere identiteta lica. Legitimisanje se vrši usmenim obraćanjem licu koje treba legitimisati, zahtjevom da pokaže i preda na uvid policijskom službeniku ličnu kartu ili pugnu ispravu. Izuzetno, provjera identiteta može se vršiti i pomoću drugih javnih isprava sa fotografijom, kao i pomoću lica čiji je identitet provjeren.

Policijski službenik ovlašten je da izvrši legitimisanje lica prema kojem primjenjuje policijska ovlašćenja, kao i kada je to potrebno radi obavljanja policijskih poslova i zadataka. Policijski službenik upoznaje lice o razlozima zbog kojih se vrši provjera identiteta. Kada je neophodno, provjera identiteta uključuje i provjeru boravišta ili prebivališta.

Iz MUP-a KS pojasnili i kako je policijski službenik ovlašten da izvrši provjeru identiteta lica: koje predstavlja prijetnju drugom licu ili javnom redu ili sigurnosti koja zahtijeva policijsku akciju, koje se pregleda ili protiv koga su poduzete druge mjere ili radnje propisane zakonom, koje je zatečeno u objektu ili drugim prostorijama ili u vozilu koje se pregleda, ukoliko je provjera identiteta neophodna, koje je zatečeno na području ili u objektu u kojem je sloboda kretanja privremeno ograničena, ukoliko je provjera identiteta neophodna, koje načinom na koje se ponaša izaziva sumnju da je učinilac krivičnog djela, prekršaja ili drugog zabranjenog ponašanja, ili da ga namjerava učiniti, ili koja svojom fizičkom pojavom liči licu za kojim se traga, koje je zatečeno na mjestu gdje je iz sigurnosnih razloga neophodno utvrditi identitet svih lica ili grupe lica ili koja bez opravdanog razloga prikuplja podatke o štićenom licu, objektu ili prostoru u kojem se štićeno lice nalazi.

Policijski službenik će, dodaju, obavijestiti lice o razlozima zbog kojih je potrebna provjera njegovog identiteta.

- Policijski službenik ovlašten je da izvrši pregled lica, predmeta koje lice nosi sa sobom i prometnog sredstva kada je to neophodno radi pronalaženja predmeta koji nisu dozvoljeni za nošenje, a koji bi mogli biti iskorišteni za napad na drugo lice ili samoozljeđivanje, dok je pretres vozila definisan odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH. Dakle, radnja pretresanja se više odnosi na otkrivanje krivičnih djela, odnosno predmeta koji se mogu koristiti kao dokaz u krivičnom postupku, dok je radnja pregleda uobičajena radnja u svakodnevnoj kontroli saobraćaja za koju policajac ne treba sudski nalog. Pregled prometnog sredstva obuhvata pregled svih otvorenih i zatvorenih prostora, saobraćajnog sredstva i predmeta koji se njime prevoze – naveli su iz MUP-a KS.

Dodaju da, prilikom redovne kontrole saobraćaja policijski službenik, ukoliko se ukaže potreba, ovlašten je da izvrši pregled vozila kada je to neophodno radi pronalaženja predmeta koji nisu dozvoljeni za nošenje ili koji bi mogli biti iskorišteni za napad na drugo lice ili samoozljeđivanje.

MUP RS-a pojašnjava da je pretresanje radnja dokazivanja koja je propisana Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske u članovima od 115. do 128., koja se vrši po naredbi ili bez naredbe suda u skladu sa navedenim propisima.

Pregled lica, predmeta i prevoznih sredstava je jedno od policijskih ovlašćenja koje je propisano Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima u članu 42. koji glasi:

- Policijski službenik ovlašten je da izvrši pregled lica, predmeta koji lice nosi sa sobom i prevoznog sredstva kada je to neophodno radi pronalaženja lica, predmeta i tragova koji mogu poslužiti kao dokaz za uspješno vođenje krivičnog, prekršajnog ili drugog postupka, kao i iz drugih bezbjednosnih razloga. Pregled lica, dodaju, obuhvata uvid u sadržaj odjeće i obuće lica.

Pregled lica obavlja lice istog pola, izuzev u slučajevima kada je neophodan hitan pregled lica da bi mu se oduzelo oružje ili drugi predmeti kojima se može izvršiti napad na drugo lice ili samopovređivanje. Pregled predmeta obuhvata uvid u dostupne unutrašnje i vanjske otvorene prostore na predmetu ili koje korisnik predmeta svojom voljom učini dostupnim policijskom službeniku. Pregled prevoznog sredstva ograničen je na slobodno dostupne unutrašnje i vanjske dijelove, odnosno prostore koji su otvoreni ili koje korisnik prevoznog sredstva svojom voljom učini dostupnim policijskom službeniku – kazali su.

Ako se pregledom otkriju tragovi i predmeti krivičnog djela ili je potrebno nasilno otvaranje ili rastavljanje, dodaju iz MUP-a RS-a, pregled se obustavlja i započinje se sa vršenjem pretresanja po dobijanju naredbe nadležnog suda.

- Prilikom pregleda policijski službenik može koristiti tehnička sredstva ili službene pse – rekli su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.