open-navfaktor-logo
search
Predmet u radu
Je li Dodik zbog negašenja požara zreo za zatvor ili se opet samo "neprimjereno ponaša"
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je jučer da je zaprimilo krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, koju je protiv njega podnio načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović. Prijava je podnesena zbog nedavanja saglasnosti za angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH na gašenju požara na području te općine.
18.08.2021. u 21:27
get url
text

VEZANI TEKST - Državni tužilac zadužio predmet protiv Dodika zbog negašenja požara

Kako su naveli iz Tužilaštva, ta prijava je "raspoređena u rad postupajućem tužiocu Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju".

Šabanović je Dodika prijavio za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ-a BiH, odnosno da je kao službeno lice u institucijama Bosne i Hercegovine, iskorištavanjem svog službenog položaja ili ovlaštenja, svjesno i u namjeri da drugome počini štetu, ne izvršivši svoje službene dužnosti, drugome nanio štetu.

Dodik, podsjetimo, nakon odluke donesene u Narodnoj skupštini RS-a o bojkotu radu institucija BiH, ne učestvuje u sjednicama Predsjedništva BiH. Doduše, učestvovao je u jednoj. Onoj koja se ticala Centralne banke BiH, mada iz njegovog kabineta tvrde drugačije. 

VEZANI TEKST - Komšićev kabinet objavio dokaze kako je Dodik učestvovao u radu Predsjedništva BiH

 

Za polijetanje helikoptera Oružanih snaga BiH, odnosno njegovo angažiranje na gašenju požara, potrebno je da saglasnost daju sva tri člana Predsjedništva, čime su u ovoj situaciji ruke preostale dvojice članova Predsjedništva bile vezane.

Iz Tužilaštva BiH, osim potvrde da je predmet u radu, šta dalje slijedi nisu precizirali.

Prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine za krivično djelo za koje je prijavljen Dodik zaprijećena je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Imunitet ga ne štiti

Pravni stručnjaci sa kojima smo razgovarali o ovom slučaju kažu da je preuranjeno davati bilo kakav komentar sve dok Tužilaštvo ne donese odluku o eventualnom podizanju optužnice ili obustavi istrage.

- To je posao tužioca da utvrdi da li postoje elementi bića krivičnog djela, odnosno da utvrdi sve činjenice u tom predmetu, i to će vjerovatno potrajati mjesec, dva, zavisi. Odranije znamo da se neki predmeti rade ogromnom brzinom, dok neki stoje godinama, posebno kad su u pitanju predmeti ratnih zločina. Međutim, kada je konkretno ovaj slučaj u pitanju zaista ne bih ništa komentirala, jer je to u ovoj fazi u nadležnosti postupajućeg tužioca - kazala nam je advokatica Senka Nožica.

VEZANI TEKST - Načelnik Jablanice podnio krivičnu prijavu protiv Dodika: Nije dao helikoptere OSBiH

U slučaju da Tužilaštvo BiH donese odluku o pokretanju istrage protiv Dodika postavlja se pitanje i funkcionalnog imuniteta koji on uživa kao član Predsjedništva, odnosno da li ga taj imunitet štiti od krivičnog gonjenja.

Advokat Nedim Ademović, stručnjak za ustavno pravo, pojašnjava da članovi Predsjedništva, za razliku od parlamentaraca, nemaju imunitet od krivičnog gonjenja, već su pod imunitetom samo od parničnog postupka.

- Dakle, ukoliko obavljaju dužnosti koje su iz njihove nadležnosti ne može ih se tužiti za njihove radnje, ali za krivično gonjenje ne uživaju imunitet. To imaju samo članovi Parlamenta, tako da se član Predsjedništva ne može uopće pozvati na imunitet od krivičnog gonjenja. Naprimjer da nekome izgori kuća zbog toga što nije bilo helikoptera i taj neko tuži člana Predsjedništva za nadoknadu štete, on u to slučaju može pozivati na imunitet, a onda Sud raspravlja da li važi taj imunitet, odnosno da li je to bila odluka u okviru nadležnosti člana Predsjedništva - pojašnjava Ademović.

Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH, vjerovatno je rekorder po broju krivičnih prijava koje su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnošene protiv nekog visokorangiranog političara u BiH. Sve te prijave, međutim, neslavno su završile.

Portal Istraga nedavno je objavio da je čak šest predmeta, odnosno prijava protiv Dodika arhivirano u mandatu sadašnje, nepravomoćno razriješene glavne tužiteljice Gordane Tadić, naredbama o neprovođenju ili obustavi istrage.

Najsvježiji "formirani predmet" protiv Dodika koji istražuje Tužilaštvo BiH je slučaj ikone koju je Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, a za koju su vlasti Ukrajine ustvrdile da njihovo ukradeno nacionalno blago. Predmet je formiran u decembru prošle godine, a iz Tužilaštva BiH već mjesecima ne odgovaraju na upite medija o tome dokle se u ovom slučaju stiglo i kada bi se eventualno mogla donijeti tužilačka odluka.

VEZANI TEKST - Niti se zna gdje je ikona koju je Dodik poklonio Lavrovu, ni šta radi Tužilaštvo BiH

 

U julu 2017. godine Tužilaštvo Bosne i Hercegovine obustavilo je istragu protiv Dodika i još troje visokorangiranih predstavnika vlasti Republike Srpske u predmetu koji se odnosi na provođenje neustavnog referenduma u tom bh. entitetu. Kako su tada saopćili iz Tužilaštva, "ne postoji dovoljno dokaza da su Mladen Ivanić, Mirko Šarović, Željka Cvijanović i Milorad Dodik počinili izvršenje, pomaganje ili poticanje u kaznenom djelu, odnosno neizvršavanju odluke Ustavnog suda BiH da je referendum protuustavan".

Prijave Željka Komšića, CIK-a, Transparency Internationala...

Protiv Dodika je u Tužilaštvu BiH 2016. godine pokrenuta istraga i u sklopu predmeta "Pavlović banka", a koja se odnosila na sporni kredit koji je ta banka dala Dodiku za kupovinu vile na Dedinju. Istraga ni sedam godina kasnije nije okončana.

Još u februaru 2009. godine Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) prijavila je Milorada Dodika i biznismena Slobodana Stankovića da su izvukli i oprali javni novac prilikom izgradnje zgrade Vlade Republike Srpske. Nijedan od njih nikad nije ni priveden, saslušan, a kamoli optužen u tom slučaju.

Prijave protiv Dodika podnosili su i član Predsjedništva BiH Željko Komšić zbog njegovih izjava na obilježavanju godišnjice Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju bivše vojske RS-a, Centralna izborna komisija nakon što je javno izvrijeđao članove CIK-a iz reda srpskog naroda, a posebno članicu CIK-a Vanju Bjelica-Prutina...

- Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izražava se na "krajnje neprimjeren" način, no njegovi istupi ne sadrže elemente krivičnog djela pa zbog toga ne može biti procesuiran - navelo je Tužilaštvo BiH u odluci o nesprovođenju istrage protiv Dodika po prijavi Transparency Interenationala.

Transparency International podnio je protiv njega krivičnu prijavu zbog izjava na predizbornom skupu SNSD-a glasačima iz Ugljevika i Gacka, kojima je poručio da će ostati bez posla ako glasaju za kandidata SDS-a.

Da li je njegovo odbijanje da učestvuje u radu Predsjedništva u vrijeme kada su požari gutali šumsko bogatstvo Hercegovine i ozbiljno prijetili da ugroze živote građana krivično djelo ili tek "krajnje neprimjereno" ponašanje odlučit će postupajući tužilac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.