open-navfaktor-logo
search
Kantonalni sud Sarajevo
Izjašnjenje o krivici za smrt Džene Gadžun: Doktora Rožajca odvezla Hitna pomoć, Jovanović negirala krivnju
Doktoru Suadu Rožajcu pozlilo je danas uoči samog ulaska u sudnicu Kantonalnog suda u Sarajevu, gdje se trebao izjasniti o krivnji po optužnici za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi i krivično djelo nesavjesno liječenje u slučaju preminule dvoipogodišnje djevojčice Džene Gadžun, za čiju smrt se tereti.
21.09.2023. u 13:51
get url
text

Pozvana je Hitna pomoć, koja ga je odvezla u bolnicu.

FOTO: Ajdin Cocalić

Na ročištu se o krivnji izjasnila samo oftalmolog Nina Jovanović, koja je negirala krivnju po optužbi za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u slučaju liječenja djevojčice.

Drugi oftalmolog Jasmina Halimić-Alajbegović, koja je također optužena za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, o krivnji će se izjasniti zajedno sa Rožajcem na nastavku ročišta koje je zakazano za 28. septembar.

Danas, naime, u sudnici nije bio prisutan njen branilac, kojeg je trebao mijenjati branilac Suada Rožajca, advokat Džemo Hadžiomerović, ali je on otišao u pratnji Rožajca u bolnicu.

Doktorice Jovanović i Halimić nisu dozvolile da budu fotografisane u sudnici, tako da je brojnim medijskim ekipama dozvoljeno samo fotografisanje sutkinje Melike Murtezić i tužiteljice Sanele Škaljić.

Sutkinja Murtezić FOTO: Ajdin Cocalić

Današnjem ročištu prisustvovale su i advokatice roditelja preminule djevojčice Sabina Kadrić i Irma Muhović, dok su roditelji čekali ispred Suda, s obzirom na to da je planiranio njihovo saslušanje na nekom od narednih ročišta u svojstvu svjedoka.

Advokatice roditelja preminule djevojčice FOTO: Ajdin Cocalić

Anesteziolog Rožajac, Jovanović i Halimić-Alajbegović optuženi su da su svojim postupcima skrivili smrt djevojčice.

Džena Gadžun preminula je 14. novembra 2021. godine, šest dana nakon "rutinske" operacije očnog kapka izvedene u privatnoj stomatološkoj ordinaciji "Bejtović" u Sarajevu. Operacija se izvodila u totalnoj anesteziji, u stomatološkoj stolici.

Roditelji čekali ispred Suda  FOTO: Ajdin Cocalić

Radilo ju je osoblje privatne ordinacije "Halimić", doktorice Jasmina Halimić-Alajbegović i Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da ne posjeduje licencu Ljekarske komore Kantona Sarajevo.

Operacija je obavljena u prostorijama koje iznajmljuje dr. Benjamin Bejtović i koje nemaju zakonsku verifikaciju. Anesteziolog je bio dr. Suad Rožajac, čija oprema također nije bila zakonski verifikovana.

Roditelji malene Džene nakon ročišta suu kazali kako neće odustati i da će se boriti za istinu".

- Uspavali su je, nije se probudila - kazao je, između ostalog, djevojčicin otac Muris Gadžun.

0J4A2800.JPG
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.