open-navfaktor-logo
search
Hitno sazvati sjednicu
Inzko o krizi u TK: Sjednica Skupštine koju je organizirala nova većina nelegalna
Ured visokog predstavnika (OHR) dao je svoj stav o političkoj krizi u Tuzlanskom kantonu.
08.01.2021. u 16:34
get url
text

U pismu koje je proslijeđeno Skupštini i Vladi TK, između ostalog se navodi da je sjednice Skupštine TK koju je organizirala nova većina nelegalna, a navedno je da "nije bilo opravdano" da Vlada preuzeme ovlasti od Skupštine TK.

Podsjećamo, novu većinu u Skupštini TK čini 18 zastupnika SDP-a, PDA, SBB-a i Naše stranke. Prevrat su donijeli zastupnici SBB-a, koji smjenjuju Vladu TK u kojoj, još uvijek, sjede njihovi ministri. Tih 18 zastupnika su 31. januara, u roku od tri minute sazvali sjednicu Skupštine, dok je u BKC-u trajala sjednica zastupnika koji podržavaju Vladu TK, te su imenovali novo rukovodstvo Skupštine, smijenili premijera i ministre i ovlastili sekretare Vlade i ministarstava da obavljaju njihov posao.

S druge strane Vladu TK podržava 17 zastupnika iz SDA, DF-a, SD-a i SBiH. Ta Vlada je 31. januara u popodnevnim satima, nakon nelegalne sjednice Skupštine koju je organizirala nova većina, na osnovu informacije koju je dostavio predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, proglasila postojanje posebnih prilika u TK. Potom je usvojila Budžet TK za 2021. godinu i Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK.

- Zbog činjenice da "paralelna" sjednica nije legalno sazvana, ista nije ispunila neophodne zakonske uslove da bi se mogla smatrati sjednicom Skupštine, pa akte donesene na toj sjednici stoge na bi no trebalo smatrati validnim. Nije bilo opravdano prema članu 45. Ustava TK da Vlada prihvati nastanak vanrednih prilika niti da preuzme ovlaštenje za donošenje propisa koji inače spadaju u nadležnost Kantonalne skupštine - navodi se, između ostalog, u pismu koje je poslao visoki predstavnik Valentin Inzko.

To faktički znači da Vlada TK nije smijenjena, niti je smijenjeno rukovodstvo Skupštine TK, što je nova većina odlučila na sjednici koju je OHR proglasio nelegalnom. Također, upitne su odluke Vlade TK, kojima je donesen Budžet za 2021. godinu, ali i Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

- Kantonalna skupština u svojim rukama drži ključ ta razrješenje situacije u ovom Kantonu. Shodno tome, pozivam organe vlasti Tuzlanskog kantona da hitno sazovu sjedicu Skupštine Tuzlanskog kantona u cilju usvajanja zakonodavnih akata koji su od ključnog značaja za građane Kantona, uključujući i Budžet TK za 2021. godinu te Zakon o izvršenju Budžeta TK za 2021. godinu. Da bi to bilo uspješno, važno je da predsjednik Skupštine TK, g. Žarko Vujović sazove sjednicu Skupštine TK bez daljnjeg odlaganja - navodi se u pismu iz OHR-a.

Iz pisma OHR-a slijedi da TK trenutno nema usvojen budžet, a ni odluku o privremenom finasiranju, tako da sjednica Skupštine TK mora uslijediti što prije, na šta je Inzko ukazao i u pismu.

Također, visoki predstavnik dotakao se sjednice Skupštine TK od 16. decembra kada je pokrenuta smjena rukovodstva Skupštine TK, na koju je predsjednik Vujović, uz podršku svog zamjenika Krešića, pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

- Važno je da se takav postupak koristi odmjereno i isključivo u svrhu zaštite legitimnih intersa jednog ili više konstiututivnih naroda. Promjena većine u Kantonalnoj skupštini koja dovodi do izglasavanja nepovjerenja ne mora nužno otvoriti takva pitanja - poručio je Inzko u vezi pokretenaj pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

{$galerijaFotografija}

OHR-TK.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.