open-navfaktor-logo
search
Sve u magli
I dalje nepoznanica da li se i šta u FBiH radi na zakonu o zaštiti od nasilja u porodici i izmjenama Krivičnog zakona
Posljednja u nizu žrtava femicida u našoj zemlji je Emira Maslan, majka četverogodišnjeg djeteta koja je ubijena u Sarajevu, a bh. javnost još nije upoznata sa rezultatima rada Radne grupe koju je formiralo Federalno ministarstvo pravde.
30.11.2023. u 08:03
get url
text

Fokus radne grupe trebalo bi da bude izrada zakona o zaštiti od nasilja u porodici i izmjene Krivičnog zakona FBiH.

VEZANI TEKST - Pitanja za vlasti: Zašto se od žrtve koja u pidžami bježi od nasilnika traže papiri, zašto nasilnik ima pravo viđati dijete, zašto...

- Na sjednici Komisije za jednakopravnost spolova Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH koja je održana 27. novembra, kako je planirano, bili su predstavnici Federalnog ministarstva pravde, zatim, rada i socijalne politike i nevladinih organizacija koje su dio Radne grupe koju je formiralo Federalno ministarstvo pravde, a koja radi na zakonskom okviru za zaštitu žrtava nasilja.

Iz svega što se čulo na sjednici ipak je u konačnici mnogo toga poprilično nejasno da bi se definisala jasna informacija, u kojoj fazi je izrada i da li se radi paralelno na izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH i novog zakona o zaštiti od nasilja u porodici u skladu sa standardima koje podrazumijeva Istanbulska konvencija.

Radna grupa je formirana i informacija koja je plasirana na Komisiji je definirana na osnovu onog što je bio rezultat dvodnevnog rada radne grupe - ispričala je za Faktor Alma Kratina, predsjednica Komisije za jednakopravnost spolova Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Kratina je kao zastupnica federalnom ministru pravde Vedranu Škobiću na sjednici Zastupničkog doma FBiH 28. novembra zatražila da izvijesti Parlament "O provedenim aktivnostima pod ingenercijom ministarstva na utvrđivanju prijedloga zakonskog okvira za potpuni pravni okvir zaštite žrtava i oštrije kaznene politike za nasilnike".

- Odgovor nismo dobili, s obzirom na to da je ministar nedugo nakon postavljenog pitanja napustio sjednicu. Dakako da je to bila još jedna u nizu poruka koje odavno govore o neuvažavanju i derogiranju zakonodavne od izvršne vlasti. Kako je činjenica da od ove komunikacije ovisi realizacija otvorenih pitanja i rad u interesu građana, time je odgovornost predstavnika izvršne vlasti još veća - kazala je Kratina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.