open-navfaktor-logo
search
Naša dijaspora
Humanitarni fond Atlanta u protekloj godini pomogao građanima BiH sa 550.000 KM
Humanitarni fond Atlanta koji od 9. maja 2010. godine djeluje u okviru džemata u Atlanti Zajednice Bošnjaka Džordžije, i u protekloj 2023. godini, pružio je pomoć za veliki broj porodica u BiH. 
05.01.2024. u 12:28
get url
text

- U protekloj godini putem TV emisija "Ispuni mi želju" Hayat TV i emisije "Istina" koju vodi i uređuje naša saradnica Munira Džabija, pružili smo pomoć za čak 426 porodica što je rekord u našem dosadašnjem radu - istakli su iz HF Atlanta.

Koga i šta su sve podržali u protekloj godini, njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti. 

1. BOLESNE OSOBE

Kao što je poznato, Fond više ne pokreće nikakve javne akcije prikupljanja novca za liječenje, ali prema našoj odluci svaki zahtjev koji dobijemo podržat ćemo iz našeg budžeta sa simboličnom donacijom, ukoliko imamo mogućnost za to. Do sada smo pozitivno odgovorili svakom tom zahtjevu kojeg smo dobili, i ukupno u te svrhe smo donirali iznos od 26.000 KM.

2. DONACIJE SITNE I KRUPNE STOKE, KAO I KOKA NOSILJA

Sa donacijom krave i ovaca podržali smo 11 porodica u Konjicu, Srebrenici, Bužimu, Šipovu, Bosanskom Brodu i Bratuncu u ukupnom iznosu od oko 14.000 KM. Po 18 koka nosilja donirali smo za 11 porodica u Općinama Bosanski Novi, Bosanska Dubica i Bosanska Gradiška.

3. PODRŠKA NARODNIM KUHINJAMA

Za Narodne kuhinje u općinama Srebrenica, Doboj, Janja, Bijeljina, Prijedor, Banja Luka, Bosanska Dubica i Bosanski Novi donirali smo iznos od oko 17.000 KM. Sa našom donacijom podržali smo i Merhamet u Kupresu.

4. PODRŠKA JETIMIMA I SAMOHRANIM MAJKAMA

Kroz razne vidove podrške, podržali smo i mnoge jetime i njihove samohrane majke. Po ovoj kategoriji, podržali smo porodice Osmanović (Vlasenica), Hošić (D. Vakuf), Zahirović (Travnik), Kulaš (Travnik), Delić (Travnik), Huskić (D.Vakuf) i Husić (Bugojno) u ukupnom iznosu od oko 10.500 KM.

5. PODRŠKA ŠKOLAMA U MANJEM ENTITETU

Sa iznosom od 11.000 KM podržali smo adaptaciju i rješavanje problema mokrog čvora u školi Hambarine kod Prijedora.
Sa iznosom od 5.200 KM uplatili smo sendviče za 13 učenika sa područja općine Milići.
Sa iznosom od 9.600 KM kupili smo ruksake i kompletan školski pribor za 200 učenika u općinama Zvornik, Gacko, Trebinje, Ravno, Šipovo, Jezero, Mrkonjić Grad, Kobaš, Bosanski Brod, Derventa, Teslić, Modriča, Kotor Varoš i Bijeljina.

6.PODRŠKA UDRUŽENJIMA ZA DJECU SA POSEBNIM POTREBAMA

Po ovoj kategoriji, podržali smo Udruženja "Nova Vita" - Sarajevo, "ReSet" - Tuzla i "Mala sirena" - Zavidovići.

7. IFTARI I BAJRAMSKI PAKETIĆI U MANJEM ENTITETU

I ove godine uz podršku naših donatora, organizovali smo iftare za naše Bošnjake u manjem enitetu u Bosni i Hercegovini. Uglavnom smo to realizovali u najudaljenijim selima u općinama gdje smo bili, najviše iz razloga što su upravo ta sela najviše zapostavljena po svim kategorijama. Ove godine organizovali smo ukupno 3,025 iftara, dok smo za 750 djece podjelili isto toliko bajramskih paketića. U ove svrhe donirali smo iznos od 55.125 KM.

8. STIPENDIRANJE UČENIKA I STUDENATA

Ove godine u općinama Srebrenica, Vogošća i Bužim realizovali smo potpisivanje ugovora i podjelu stipendija za 214 naših stipendista za školsku 2023/24. godinu. Tom prilikom za stipendije je uplaćen iznos od oko 230.000 KM. U protekloj 2023. godini odobrili smo ukupno 46 novih stipendija, i kalendarsku godinu završili smo sa 236 stipendista na našem spisku.

9.OSTALI PROJEKTI KOJE SMO PODRŽALI

- donacija pametne table sa kompletnom opremom za Mrežu mladih sarajevskog medžlisa u iznosu od 7.000 KM
- donacija komplet nošnji za hor El Kevser iz Goražda u iznosu od 3.400 KM
- donacije karate klubu iz Potočara sa iznosom od 5,000 KM.
- donacija printera za štampanje časopisa za mlade i omladinu Udruženju "Sigma" - iz Gradačca - 2.200 KM.
- donacija za adaptaciju prostorija u džematu Kula Grad kod Zvornika - 3.350 KM.
- donacija mašine za vez i potrebnog materijala za Udruženje "Cicmanka" iz Novog Šehera - 2.000 KM.
- donacija proteze za nogu za Sabita Suljkanovića iz Doboj istoka, koji je ostao bez noge i pete druge noge od nagazne mine - 8.500KM.
- donacija igraonice za djecu u Zvorniku - 1.200 KM
- donacija prehrambenih paketa za 29 romskih porodica u Prijedoru, Zavidovićima i Goraždu - 6.900 KM
- donacija sjemena za proljetnu sjetvu za 134 porodice u općinama Kupres, Prača, Vlasenica i Čajniče - iznos oko 10.000 KM.
- podrška Udruženju žena iz mjesta Glogova, općina Bratunac - 1.000KM.

- U protekloj 2023. naš HF Atlanta je za sve navedene i druge projekte koje smo podržali, ukupno donirao iznos od oko 550.000 KM. Sve navedene rezultate postigli smo zahvaljujući isključivo našim članovima koje imamo iz oko 23 države Sjeverne Amerike. Hvala svima za podršku i zahvaljujući upravo tim našim članovima, sa našim dobrim rezultatima nastavit ćemo ako Bog da i u ovoj godini - istakli su iz HF Atlanta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.