open-navfaktor-logo
search
Aliefendić inicirao
Hoće li Komisije za sigurnost dati odgovore o vojnim kampovima u RS-u, zabrani obilježavanja Dana državnosti?
Federalni zastupnik i član Komisije za sigurnost Almedin Aliefendić predao je danas na Protokol Parlamenta Federacije zahtjev za održavanje hitne sjednice Komisije zbog zabrane okupljanja građana povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, izjave ministra odbrane o postojanju kampova za obuku na teritoriji Republike Srpske i uznemiravanja gradonačelnice Sarajeva.
27.11.2023. u 15:04
get url
text

VEZANI TEKST - Helez dao izjavu u Tužilaštvu BiH o paravojnim kampovima u RS-u

- Predsjevajući Komisije za sigurnost Dragan Mioković već je zaprimio zahtjev, ali nemam povratnu informaciju oko njegovog stava.

I dalje smatram da Komisija za sigurnost ima obavezu da prati i analizira situaciju pa čak i da provode određene istrage i u tu svrhu zahtijeva svjedočenja, dokaze i dokumente jer su ova tri događaja u dobroj mjeri utjecala na sigurnost u FBiH. To je primjetno i po reakcijama građana i njihovoj uznemirenosti - izjavio je za Faktor Aliefendić.

Podsjetimo, Aliefendić je zatražio da se analizira zabrana okupljanja građana povodom 25. novembra - Dana državnosti BiH koje je naložio MUP RS-a, izjava ministra odbrane Zukana Heleza o postojanju kampova za obuku na teritoriji Republike Srpske te uznemiravanje predsjednika Abraham grupe i izvršnog direktora Aluminija Amira Gross Kabirija gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić.

Aliefendić ističe da je on inicirao hitnu sjednicu jer to ne bi uradio predsjedavajući Mioković.

- Vjerujem da bi on sve ove događaje prešutio jer je iz aktuelne koalicione većine kojoj nije u interesu problematiziranje ovih tema. Tokom ove sedmice će se znati hoće li ili ne biti sazvana hitna sjednica, s obzirom na to da imamo zakazanu zajedničku sjednicu sa Komisijom za sigurnost Skupštine RS-a 5. decembra – kazao nam je Aliefendić.

VEZANI TEKST - Policija RS-a zabranila obilježavanje Dana državnosti BiH u Banjoj Luci i Mrkonjić Gradu

Dodao je i kako je već jedna zajednička sjednica održana. Bilo je govora o sigurnosti povratnika u RS i FBiH i nacionalnoj popunjenosti u policijskim agencijama.

- Petog decembra nametnut ćemo temu o postojanju vojnih kampova i terorističkih grupa kao i poštivanja Zakona o javnom okupljanju. RS ima taj zakon, dok ga Federacija još nije usvojila i to ćemo aktuelizirati kako bi ta pitanja pokušali zajednički riješiti - zaključio je Almedin Aliefendić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.