open-navfaktor-logo
search
Predmet Kovačević
HNSBiH: Unitaristički sistema neće proći, Hrvatima se neće nametati politički predstavnici
Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNSBiH) primio je k znanju presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Kovačević protiv Bosne i Hercegovine".
29.08.2023. u 13:41
get url
text

U saopćenju za javnost HNSBiH poručuje da "radikalno nametanje unitarističkog sistema neće proći" i da se "Hrvatima neće nametati politički predstavnici".

- Podsjećamo domaću javnost i međunarodnu zajednicu da je podnositelj zahtjeva dugogodišnji unitaristički aktivist i savjetnik drugoga bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, uzurpatora pozicije hrvatskoga člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Kao što je uoči donošenja presude isti priznao, njemu i drugim političkim aktivistima nisu u interesu zaštita i promocija ljudskih prava, nego je njihov konačan cilj ukinuti konstitutivnost naroda i nametnuti unitaristički politički sistem.

Cilj te radikalne političke agende je postići poredak u kojemu će Bošnjaci, s obzirom na to da su najbrojniji konstitutivan narod, vladati u unitarnoj državi i nametati svoje predstavnike Hrvatima i svima drugima.

Hrvatski narodni sabor ostaje privržen Dejtonskom mirovnom sporazumu koji garantira mir između tri konstitutivna naroda. Napadi na temeljna ustavna načela, uključujući ravnopravnost konstitutivnih naroda, pridonose nestabilnosti Bosne i Hercegovine i usporavaju njen evropski put.

Hrvatski narodni sabor smatra kako se sve odluke Ustavnoga suda BiH kao i presude Evropskoga suda za ljudska prava trebaju implementirati, uključujući odluku o legitimnom predstavljanju i jednakopravnosti konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim nivoima i prestanku diskriminacije Jevreja, Roma i drugih manjinskih skupina te svih drugih građana zbog kršenja njihovoga pasivnog izbornog prava.

Hrvatski narodni sabor smatra da pojedine interpretacije presude "Kovačević protiv Bosne i Hercegovine" i druge presude donesene kao ishod političkoga aktivizma unitarističkih političara iz BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava, ne mogu dovesti u pitanje ravnopravnost Hrvata, Bošnjaka i Srba. Ti su komentari politički motivirani, bez utemeljenja u ljudskim pravima i protivni su Dejtonskom mirovnom sporazumu. Pozdravljamo navode Evropskog suda za ljudska prava da vlasti Bosne i Hercegovine trebaju odlučiti koji je najbolji politički sistem i na koji način adresirati pitanje diskriminacije ljudskih prava - saopćeno je iz HNS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.