open-navfaktor-logo
search
Razgovarao o projektima
Helez u obilasku: Povratnička mjesta predstavljaju dušu naše države
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, zajedno s federalnim ministrom za raseljene osobe i izbjeglice Nerinom Dizdarom, posjetio je danase općine Jajce, Donji Vakuf i Bugojno, te razmatrao mogućnosti infrastrukturne pomoći tamošnjim povratnicima, u okviru koje se razgovaralo o načinima i modelitetima realizacije različitih projekata.
29.08.2023. u 14:48
get url
text

Gosti su se u Jajcu prvo sastali s načelnikom Općine Jajce Edinom Hozanom, koji je predstavio najurgentnije infrastrukturne potrebe na teritoriju ove općine. Helez je posebno istakao izvodivost projekata koje je načelniku kandidirala općinska vijećnica i predsjednica SDP-a Jajce Edina Kurt.

Nakon Jajca, izaslanstvo na čelu s ministrima Helezom i Dizdarom posjetilo je osnovnu školu u povratničkom mjestu Vinac kod Jajca. Ondje je direktorica škole Asima Agić predstavila projekt obnove školske infrastrukture. U obližnjem selu Torlakovac, kod Donjeg Vakufa, izaslanstvo je posjetilo povratnike koji su istaknuli nužnost moderniziranja putne komunikacije. Gosti su razgovarali i s načelnikom Općine Donji Vakuf Husom Sučićem.

- Povratnička mjesta poput ovih koje danas posjećujemo predstavljaju dušu naše države. Naša je dužnost da im pomognemo i učinimo sve da im se olakša život i omogući kakav takav daljnji razvoj - rekao je tim povodom ministar Zukan Helez.

On je dodao i da će se razmotriti svaka mogućnost da u realizaciji ovih infrastrukturnih projekata pomoć iskažu i Oružane snage Bosne i Hercegovine, u okvirima svojih kapaciteta i zakonskih zadaća.

- Nama je cilj zadržati ljude i stvoriti im perspektivu za ostanak. U narednom periodu namjeravam na teren dovesti i međunarodne predstavnike, kako bismo i njih animirali da jače pomognu infrastrukturne projekte. A sigurnost građana uvijek nam je na prvom mjestu - rekao je Helez.

Tokom poslijepodneva ministri Helez i Dizdar su posjetili i Bugojno, gdje su razgovarali s općinskim načelnikom Hasanom Ajkunićem o održivom povratku.

Delegacija je potom obišla naselja Vesela i Voznik, gdje je razgovarano o mogućnostima asfaltiranja puteva, te naselje Donjići, gdje je nužno realizirati projekt kanalizacijske povezanosti ovog naselja.         

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.