open-navfaktor-logo
search
Iz Brisela
Helez: Dodikov dokument je ništavan, zvaničnici EU su shvatili da je on problem, a ne RS ili srpski narod
Zukan Helez, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane, kazao je kako u Evropskoj uniji razumiju da je najveći problem u Bosni i Hercegovini Milorad Dodik. On je dodao kako je dokument koji je Dodik poslao u Brisel ništavan i da sadrži niz netačnih navoda.
18.07.2023. u 20:17
get url
text

Helez se uživo javio u Dnevniku N1 iz Brisela gdje će prisustvovati sutrašnjem sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU. Naveo je kako se iz razgovora sa zvaničnicima Evropske unije može vidjeti da oni razumiju probleme Bosne i Hercegovine i da su "djelomično zadovoljni" onim što je Vijeće ministara do sada uradilo.

- Mi smo napravili iskorak u odnosu na prethodni saziv Vijeća ministara BiH i oni to razumiju. Oni razumiju i probleme koje imamo u BiH, a broj jedan problem je Dodika i njegovo antiustavno djelovanje - rekao je ministar odbrane BiH.

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik uputio je u Brisel svoj prijedlog plana deeskalacije krize u BiH, a Helez je ovaj dokument nazvao ništavnim.

- Želim jasno kazati da je Dodik predsjednik jednog entiteta i da on ne može na taj način direktno komunicirati sa zvaničnicima EU. Taj dokument je ovdje ništavan. To što je poslao Dodik, imao sam priliku da pročitam gdje kaže da je BiH podijeljena na 51 posto RS-a i 49 posto FBiH. Bosna i Hercegovina nije podijeljena i ona se sastoji od dva entiteta, ona nikad neće biti podijeljena - poručio je Helez za N1.

Državni ministar je ocijenio kako Dodik slanjem svoga dokumenta u Brisel pokušava "zamajavati" zvaničnike Evropske unije kao što to radi u BiH.

- Čak su i oni shvatili da Dodik pravi scenarij koji polako prelazi na protor EU. Shvatili su da je on problem, a nikada Republika Srpska ili srpski narod - kazao je na kraju Zukan Helez.

Helez se danas u Briselu sastao s povjerenikom Evropske komisije za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem.

Kako je navedeno iz Ministarstva, odbrane, sagovornici su razgovarali o putu Bosne i Hercegoine ka euroatlantskim integracijama te posebno o ispunjenju 14 preduvjeta za otpočinjanje pregovora o punopravnom članstvu BiH u EU. Ministar Helez je govorio o naporima koji se čine da se u aktualnom složenom političkom trenutku u BiH postigne konsenzus te naprave pomaci u korist svih koji u BiH žive.

- Optimista sam. Ovdje smo došli da kažemo istinu o tome šta se događa u Bosni i Hercegovini. Dužnosnici EU spremni su da nam pomognu. Svjesni su ko je glavni kočničar u našoj zemlji - rekao je tim povodom ministar Helez.

Sutra će ministar Helez razgovarati s visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i dopredsjednikom Evropske komisije Josepom Borrellom. Također, on će predvoditi delegaciju Ministarstva odbrane BiH na petom sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.