open-navfaktor-logo
search
U svojstvu svjedoka
Helez danas u Tužilaštvu BiH o paravojnim kampovima u RS-u: Imam puno informacija, sve ću reći
U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine formiran je predmet u Odjeljenju za terorizam u okviru kojeg je pozvan ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez da da iskaz. 
27.11.2023. u 11:02
get url
text

VEZANI TEKST - Helez: Paravojne kampove u RS-u premještaju, jedan je i na 20 minuta od Sarajeva, strance sam obavijestio prije dva mjeseca

Helez je potvrdio da danas daje izjavu u Tužilaštvu BiH kao svjedok.

- Danas dajem izjavu u Tužilaštvu BiH kao svjedok. Imam puno informacija koje nisam htio iznositi u javnost jer su vrlo osjetljive. Danas ću sve reći u Tužilaštvu i tu sam završio sa ovom pričom - kazao je Helez.

Od ranije je poznato da će Helez biti pozvan da da iskaz te prezentira sve informacije, dokaze i činjenice kojima raspolaže.

Prošle sedmice Helez je iznio tvrdnje o postojanju vojnih kampova na teritoriji bh. entiteta Republika Srpska. 

Rekao je da se nalaze na području Rogatice i području planine Maglić, za koje tvrdi, da posjeduje i fotografije.

VEZANI TEKST - Helez otkrio da na području RS-a postoje vojni kampovi, izazvao žestoke reakcije, oglasili se i Rusi

U petak je za Detektor rekao da je informacije o tim kampovima dobio prije više od dva mjeseca, te ih proslijedio međunarodnim organizacijama i dijelovima međunarodne zajednice u našoj zemlji.

- Nalaze se vrlo blizu Sarajeva. Nalaze se oko bošnjačkog i iznad povratničkog, bošnjačkog naselja u okolini Sarajeva, i ne bih dalje otkrivao te lokacije. A to je baš kamp za obuku. I posjedujem fotografije. To su ljudi koji su naoružani, spremni, sa dobrom uniformom, dobrim naoružanjem - dodaje Helez.

On nije bio spreman da ustupi fotografije za objavljivanje.

U razgovoru za Detektor pojašnjava kako je informacije o kampovima dobio preko posrednika, zajedno s fotografijama i zahtjevom "da se hitno poduzme nešto". Dodaje da povratnici u blizini Sarajeva svakodnevno svjedoče prolasku naoružanih osoba koje tokom navodnih vježbi prelaze na teritorije nekoliko općina, ali da je sjedište kampa u jednoj općini, koju nije želio otkriti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.