open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba položaja
HDZ-ov kadar Mato Žarić i ostali oslobođeni optužbi da su oštetili Elektroprijenos BiH za skoro pola miliona KM
Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas prvostepenu presudu kojom su optuženi Mato Žarić, Mila Bule, Aleksandar Šukalo, Zoran Manojlović i Drago Malešević, oslobođeni od optužbe.
21.02.2024. u 17:18
get url
text

Kako je saopćeno iz Suda, optuženi su oslobođeni jer nije dokazano da su radnjama opisanim u izreci presude počinili krivično djelo za koje su se teretili.

Optužnica je teretila Matu Žarića, Milu Bule, Aleksandra Šukala, Zorana Manojlovića i Dragu  Maleševića da su, radnjama opisanim u optužnici, počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja. 

Konkretno, teretili su se da su od 8. aprila 2015. do 22. augusta 2018. godine, postupajući kao odgovorne osobe u institucijama BiH i iskorištavanjem svog službenog položaja, pribavili drugom imovinsku korist, i nanijeli štetu javnom poduzeću Elektroprijenos BiH a.d. Banja Luka u visini od 454.957,95 KM.

Žarić, Bule, Aleksandar Šukalo, Zoran Manojlović i Drago Malešević su optuženi da su u periodu od aprila 2015. do augusta 2018. postupali u namjeri da pravnom licu Elektroobnova pribave imovinsku korist – iskorištavanjem, prekoračenjem ovlasti te nevršenjem svojih službenih ovlaštenja.

HDZ-ov kadar Mato Žarić se teretio da je, u svojstvu generalnog direktora Elektroprijenosa BiH, propustio da u skladu s ugovorom iz obračuna naplati ugovorenu kaznu, Malešević da obračuna ugovornu kaznu, a Manojlović navedeno potraživanje evidentira u dnevniku radova i dostavi na daljnje postupanje i naplatu.

Šukalo se teretio da je, u svojstvu rukovodioca, propustio izvršnom direktoru za finansije ukazati na neizvršenje ugovornih obaveza, a Bule da je propustila ukazati generalnom direktoru na kašnjenje i mogućnost aktiviranja bankovne garancije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.