open-navfaktor-logo
search
Ništa novo
HDZ-ov Bevanda nastavlja opstrukciju Općih izbora: Vijeće ministara nije ni razmatralo prijedlog CIK-a
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj 49. sjednici nije razmatralo Prijedlog odluke Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022. godini, a sve kako bi se održali Opći izbori 2. oktobra. 
20.04.2022. u 14:06
get url
text

Prijedlog nije ni bio na dnevnom redu, a trebao ga je, kako to nalaže Poslovnik, predložiti ministar finansija Vjekoslav Bevanda, član Hrvatske demokratske zajednice BiH. Na ovaj način HDZ BiH nastavlja opstrukciju jer se novac za organizaciju i provođenje izbora ne može osigurati iz privremenog finansiranja.

Danas na dnevnom redu nije bila ni stavka koja se odnosi na budžet BiH.

VEZANI TEKST - CIK ponovo traži od Vijeća ministara novac za izbore, hoće li Bevanda to staviti na dnevni red?

Podsjetimo, u dopisu koji je CIKBiH u ponedjeljak poslao Vijeću ministara navodi se da je iznos od 11.728.000 KM nedovoljan za provođenje svih izbornih aktivnosti u trenutnim ekonomski i tržišnim uvjetima visoke inflacije, s obzirom na to da je procjena finansijskih sredstava za Opće izbore 2022. predviđena na osnovu realizacije prethodnih općih izbora te na osnovu Nacrta Plana nabavki za 2022. koji je sačinjen u augustu 2021.

- Stoga će CIKBiH biti prinuđen tražiti dodatna finansijska sredstva za realizaciju nabavki glasačkih listića i drugog izbornog materijala, a u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH - navodi se u dopisu upućenom Vijeću ministara.

Dokument iz CIK-a poslan je u Sekretarijat Vijeća ministara u ponedjeljak 18. aprila

Kako nezvanično saznajemo, Vijeće ministara nije razmatralo prijedlog CIK-a zato što, kako su navodno kazali, nisu na vrijeme dobili kompletan materijal. U CIK-u tvrde da je sve poslano na vrijeme, što potvrđuje i potvrda o slanju dokumenta u Vijeće ministara u ponedjeljak 18.aprila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.