open-navfaktor-logo
search
O listama čekanja
Hasanović: KS izdvaja ogromna sredstva nivou FBiH, više nego što treba pacijentima koji dolaze iz našeg kantona
Nastavlja se agonija oko 1.700 teških pacijenata koji se nalaze na listama čekanja za terapije i određene medicinske usluge.
28.12.2023. u 19:31
get url
text

Da bi se zatvorile liste čekanja, potrebno je do kraja 2023. osigurati 70 miliona KM, ali osim 10 miliona, koje je krajem oktobra za ovu namjenu izdvojila Vlada Federacije BiH, i koja još nisu operativna u Fondu solidarnosti, koji se nalazi pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, nadležne vlasti ništa više nisu poduzele da bi se pacijentima spasili životi.

Vlada FBiH je, nakon što je izdvojila 10 miliona KM, u Zaključku pozvala kantonalne zavode zdravstvenog osiguranja da namire ostalih 60 miliona maraka.

No većina kantonalnih zavoda izjavila je kako to ne mogu uraditi jer za to ne postoji zakonski osnov.

 Enis Hasanović

Iako su predstavnici pacijenata nakon sastanka održanog krajem novembra sa nadležnim zdravstvenim vlastima u KS izjavili da su dobili obećanje "da će Zavod zdravstvenog osiguranja KS Federalnom zavodu posuditi 60 miliona KM", ministar zdravstva KS Enis Hasanović to negira.

 VEZANI TEKST - Pacijenti umiru čekajući terapiju, Vlada FBiH pomaže budžetlije: "Pokazali koliko su im nebitni životi građana"

- Rečenica da ćemo mi posuditi 60 miliona KM Federalnom zavodu nije izrečena. Kako su predstavnici pacijenata to shvatili, ne znam. Fondu solidarnosti možda fali ukupno 60 miliona KM, pa su oni mislili da ćemo mi nadoknaditi. Ali to niko nije izgovorio. Nas zakon sprečava da im pomognemo. Tako su kazali iz Tuzlanskog i drugih kantona. Zakonski je jasno precizirano da je to federalni nivo. Mi bismo možda promijenili i zakon, ali neće slabiji kantoni i to razumijem. Osim toga, Kanton Sarajevo izdvaja ogromna sredstva tom federalnom nivou, višestruko više nego što treba pacijentima koji dolaze iz našeg kantona - kazao je Hasanović i dodao:

- Ono što je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Muamer Kosovac na sastanku sa predstavnicima pacijenata rekao: "Šta vam mi možemo pomoći", a ja podržao, za to je sada kasno.

To bi, navodi Hasanović, "bila kratkoročna mala pozajmica Federalnom zavodu da nam se obrate, ali to mora sa fiskalnom godinom završiti".

- Oni bi morali do 29. decembra ove godine, dakle za tri dana, vratiti pozajmljena sredstva. Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH mogao je samo kratkoročno iskazati zahtjev da im mi posudimo neka sredstva za pacijente iz KS, ali to nikako nije 60 miliona KM, možda milion ili 600.000 KM, ne znamo dok nam ne kažu koliko na listama čekanja imaju pacijenata iz našeg kantona. Međutim, oni to neće da kažu, neće da nam se obrate. Mi zato nemamo druge zakonske mogućnosti da učestvujemo u tome jer smo sredstva za tu namjenu već izdvojili Federalnom zavodu. Sada je sve na Federalnom ministarstvu zdravstva i njihovom zavodu, daju sredstva za neke druge stvari, kao što je jednokratna pomoć radnicima i ostalo. Moraju iznaći način i da pomognu pacijentima koji su na listama čekanja za terapije - naglasio je Hasanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.