open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Hadžiavdić: Tražimo alternativu za održavanje sjednica zbog prokišnjavanja, problemi u vezi sa vlasništvom...
Sala u kojoj se održavaju sjednice Zastupničkog i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu do daljnjeg je neuvjetna usljed prokišnjavanja krova. 
22.11.2023. u 21:44
get url
text

U ovom trenutku, kako je za Faktor rekao Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH, traži se alternativno rješenje za održavanje sjednica.

Zbog prokišnjavanja otkazana je današnja sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Ima lijepa sala u Starom Gradu

Hadžiavdića smo upitali ko je dužan da sanira oštećenu krovnu konstrukciju.

- Mislim da bi to trebala biti obaveza za zajedničke službe Vlade Federacije BiH. Međutim, oni su to odbili. Više puta smo od njih to tražili. Oni su odbili navodeći kako mi nismo vlasnici objekta, odnosno da postoje problemi sa vlasništvom. Na tome je ostalo. Obavijestio sam delegate da sjednicu zakazanu za 27. novembar nećemo održati u sali Parlamenta FBiH, ali da nije sigurno da ćemo je odgoditi. Vjerovatno ćemo tražiti alternativno rješenje.

S tim u vezi smo kontaktirali načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića, koji ima lijepu salu u Starom Gradu. Ukoliko bi se odlučili da se ne odlaže sjednica, Čengić je rekao da ne bi trebalo biti problema u vezi sa korištenjem sale - govori nam Hadžiavdić.

Osvrnuo se na pitanje da li je i ranije bilo problema sa prokišnjavanjem.

- Ove godine nam se to dogodilo poslije onih velikih proljetnih kiša. Ne bi bio problem ni sanirati nego smo više vremena izdangubili šaljući upite Službi za zajedničke poslove Vlade FBiH očekujući da je njihova nadležnost održavanje objekata koje koristi Parlament FBiH. Navjerovatnije ćemo mi to uraditi. Inspekcija nam je naložila da otklonimo taj kvar bez obzira na to što nismo vlasnici - govori nam Hadžiavdić.

Govori kako vlasnik nije ni Grad Sarajevo.

- Državni pravobranitelj je uložio žalbu na njihov upis i taj upis nije pravomoćan tako da se ni oni ne vode još kao vlasnici i vjerovatno se neće ni voditi budući da je to državna imovina. Oni su se bili uknjižili, ali državni pravobranitelj je uložio žalbu na rješenje o uknjiženju pod obrazloženjem da se radi o državnoj imovini. To je nepravomoćno sada i mi smo u statusu quo u kakvom smo bili i nekada ranije - navodi Hadžiavdić.

U renoviranje sale prije 15-ak godina uloženo 1.800.000 KM 

Prema njegovom riječima, u prijeratnom sistemu objekti su se vodili kao društvena imovina, tada nije bilo važno ni ko je finansijer projekta. Kaže kako je pravo korištenja imao tadašnji Zavod za izgradnju Grada Sarajeva.

Vratio se na trenutno stanje u sali Parlamenta FBiH.

- Nije da curi voda, iznad mjesta na kojem sjedi rukovodstvo doma iskrivio se rigips i tu kapa i postoji opasnost da taj rigips otpadne. Jednostavno je neuvjetno. A da ne bismo veću štetu pravili, tražili smo od naših službenika da postave kante tamo gdje kapa da ne bi pod kvasili i oštetili namještaj - govori Hadžiavdić.

Podsjeća kako je sala renovirana prije nekih 14-15 godina.

- Negdje 2008. ili 2009. godine u renoviranje sale je uloženo 1,8 miliona KM. Mislim da je tada federalni premijer bio Nedžad Branković. Sala je jednostavno ispod nivoa Miljacke - govori Hadžiavdić

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.