open-navfaktor-logo
search
Ponašanje u Parlamentu
Hadžiavdić: Delegate koji neopravdano izostaju sa sjednica, napuštaju ih, udariti po džepu
Novčano kažnjavanje zastupnika zbog neopravdanog nedolaska na sjednice, odlasci usred sjednica, obustava isplate paušala ukoliko zastupnik tri puta uzastopno izostane sa sjednice bez opravdanja, sadrže izmjene Etičkog kodeksa koje su u formi nacrta usvojene u Zastupničkom domu i dobra su osnova za donošenje prijedloga.
16.11.2021. u 21:12
get url
text
Dom naroda FBiH
Dom naroda FBiH

Etička komisija ovog Doma odlučila se na izmjene Etičkog kodeksa jer je postojeći iz 2008. godine i ne odgovara sadašnjim prilikama ni uvjetima rada. Da li nešto slično treba da se pokrene i u Domu naroda FBiH pitali smo Izmira Hadžiavdića, dugogodišnjeg sekretara ovog Doma.

Delegat nije dolazio godinu i po dana na sjednice 

- Iskreno da vam kažem treba pooštriti kriterije, procedure, disciplinu podići na neki viši nivo, da li Poslovnikom, da li kodeksom, tim proceduralnim aktima. Mislim da tu disciplinu treba podići na viši nivo jer istina je da često ostajemo bez kvalitetnog kvoruma ili posve bez kvoruma. Očigledno je da tu postoji nekada neozbiljnosti i to treba sankcionirati. Mislim da i predsjedavajući trebaju dobiti veće ovlasti. Ja sam imao slučaj da delegat nije dolazio (Slaviša Mihajlović) godinu i po dana na sjednice. I prestao sam mu potpisivati plaću, a on je tužio. I znate šta se na sudu dogodilo, dobio je prvostepenu presudu. Sud mu je dao za pravo da može ne dolaziti na sjednice a primati plaću. Uložio sam žalbu kantonalnom sudu ali vidjet ćemo šta će biti s tim - priča nam Hadžiavdić.

Prokomentirao je sve češću pojavu na sjednicama Doma naroda FBiH, da pojedini delegati dođu na početak sjednice, a onda se "ispale".

"Torba u ruke i rješavanje privatnih obaveza"

- Toga ima. Naime, prije 20 godina Federalna televizija je prenosila sjednice Parlamenta FBiH i mnogi parlamentarci umjesto da se fokusiraju na dnevni red, donošenje zakona važnih za građane, oni su pravili političke promocije. Sa prijenosima se prestalo zbog toga, ali evo sada imamo on line prijenose i delegati se ponovo nastoje promovirati. "Odrade" nastup na sjednici, to stave na Facebook i napuste sjednicu, a mi ostanemo bez kvoruma. Tako je nažalost. Po džepu ih treba udariti. Evo ako dobro ne radim prvo mene, pa ostale. Nisi bio na sjednici, deset posto od plaće! Pazite, delegat može opravdati nedolazak, ali imamo situaciju da nam ljudi dođu na sjednice budu pola sata, sat i onda ih više nema. Uzmu torbu i na vrata, imaju neke svoje privatne obaveze. I onda mi letamo po restoranima skupljamo ih da glasaju. Moraju se moljakati da glasaju - ispričao nam je Hadžiavdić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.