open-navfaktor-logo
search
Mostar
Guše se u smeću: Mještani nadležnima dali rok do sutra da riješe stanje na deponiji
U protivnom, mirni protesti se nastavljaju i sva odgovornost za potencijalnu epidemiju zaraznih bolesti, a radi gomilanja komunalnog otpada na ulicama Grada Mostara, snosite kao isključivi nadležni za rješavanje ove situacije - poručili su mještani
13.06.2019. u 19:02
get url
text

Grupa stanovnika s gradskog područja Mostar Sjever, okupljena oko neformalne grupe građana "Jer nas se tiče", već četvrti dan drži u blokadi gradsku deponiju Uborak, a za to vrijeme biser Hercegovine polako postaje divlja deponija, a njegovi građani doslovno se na viskom temperaturama guše u smradu i smeću.

Danas su se obratili Gradskoj upravi, gradonačelniku i nadležnim službama, te zatražili hitno rješavanje stanja na deponiji. Naglasili su kako je deponija Uborak namijenjena za komunalni, kruti otpad, ali da se na nju dugo vremena dovozio i odlagao animalni, bolnički, medicinski te drugi otpad sumnjivog karaktera. Ustvrdili su i kako stanovnici sjevernih naselja Mostara radi zagađenja zraka, vode i zemljišta sve više obolijevaju od kancerogenih oboljenja, kao i stanovnici šireg gradskog područja.

Radi svega navedenog, zatražili su promptno zaustavljanje daljeg dovoza smeća i kancerogenog mulja sa pročistača te da se hitno urade relevantna mjerenja i analize stanja okoliša na deponiji te da se ti rezultati prezentiraju javnosti. Zatražili su ugradnju pročistača za procjedne vode te sanaciju cjelokupnog područja deponije, njeno zatvaranje i izmještanje u što kraćem roku.

{$galerijaFotografija}

Jedan od zahtjeva je i ostavka direktora deponije Abdurahmana Bećirovića zbog, kako su naveli, dosadašnjih propusta koje je uradio vezano za odlaganje dehidriranog otpada sa kolektora otpadnih voda. Od nadležnih za svih pet javnih preduzeća Grada Mostara, koja se bave komunalnim djelatnostima, očekuju odgovor i izjašnjavanje po ovom pitanju do sutra do kraja radnog dana.

- U protivnom, mirni protesti se nastavljaju i sva odgovornost za potencijalnu epidemiju zaraznih bolesti, a radi gomilanja komunalnog otpada na ulicama Grada Mostara, snosite kao isključivi nadležni za rješavanje ove situacije - poručili su.

Iako su uvijek bili otvoreni za dijalog na ovu temu, do sada im se niko nije obratio. Poručuju kako su i dalje otvoreni za saradnju, ali da nema prostora za bilo kakvu izmjenu njihovih zahtjeva.

62656286_1177491965769284_6421734195017547776_n.jpg
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.