open-navfaktor-logo
search
Anketa
Građani Sarajeva o 1. maju: Neki bi "dizali revoluzciju", jer su skupoće, a prazan je džep, drugi će na vikendicu...
AUTOR: M. Ču.
30.04.2024. u 14:46
get url
text
Prvi maj, praznik rada, uvijek se s posebnim veseljem dočekivao u našoj domovini. Obično se obilježavao na livadama uz zvuke narodne muzike, smijeha i dječije graje, gdje se širi miris roštilja, a vrlo često zaigra se i kolo. Kao da tog dana problemi nestanu, a svako izletište pretvori se u centar sretnih i zadovoljnih ljudi.
No ove godine, ako je suditi po anketi koju je ekipa portala Faktor napravila u Sarajevu, neće biti toliko veselo. Razlozi su naravno finansijski, a tek onda loše vrijeme koje su meteorolozi najavili.
Hamza Rožajac kaže da "ništa više nije kao što je bilo".
- Sad su nekakva čudna vremena došla. Skupoće su strahovite, nenormalne pogotovo za penzionere, pa i radničku klasu. Prvi maj se nekad slavio, nekad smo se radovali Prvom maju. Sada više ne. Prazan je džep, prema tome, slabo se to slavi. Za ovaj Prvi maj čuo sam da će loše vrijeme biti. I da vam pravo kažem, ovo su teška vremena, i svak se o svom jadu zabavio. Nikom nije do 1. maja niti nekakvih posebnih praznika, jer vremena su čudna.
Jedini je izbor štrajk, da se ovoj situaciji donekle stane u kraj. Masovni štrajk. I da vam kažem pošteno, ovo se ne može riješiti lako, ovo se može riješiti jedino revolucijom, ali ja evo sada ne bi prizivao nekakvu oružanu revoluciju, ali brate ima krampa, ima lopata, ima metla, hajmo se organizovati i ovaj lopovluk, ovaj kriminal više skinuti da se dođe donekle u red, da narod normalno živi - kaže Rožajac.
Azra Kulaginić Prvi maj proslavit će sa porodicom na vikendici.
- Imamo na Bjelašnici vikendicu pa ćemo malo sjesti, inače ništa nemamo da bilježimo ni da slavimo. Tome je razlog kriza, i finansijska, i politička, i svakakojaka. Na birou sam. Muž je tu, sin pomaže, tu je zajedno sa nama u kući. Oženjen je, ima svoju porodicu, ali eto, hvala Bogu ima i takve djece. Imamo i svoje ono što smo zaradili, kuću svoju, auto svoje, vikendicu. Dok smo mogli, dok smo radili, ostvarili smo - istakla je Kulaginić.
Ensadu Mujoviću, kako je kazao za Faktor, "ne pada na napamet da slavi".
- Nemam motiva. Motiv šta je ne treba se pričati, nemam motiva i gotovo. Znači finansije, lijepo društvo i tako dalje. Da ti dalje ne pričam, sve ti je jasno. Ja svaki dan odmaram. Psihički odmaram. Pustio sam mozak, što bi rekli naši ljudi, na pašu - govori Mujović.
Ni Nihad Hevešević neće slaviti Prvi maj.
- Imam neke poslovne obaveze, u biti idemo na koncert, neću slaviti. Neće biti klasika roštilj. Bit ću svakako u društvu prijatelja. Neće biti druženje, neće biti meso, ali će biti dobro - kaže Hevešević.
Irma Pandžić, Prvi maj provest će sa porodicom na vikendici.
- Porodično izdanje. Cijene nisu diktirale ono što će se naći na našoj trpezi, jedino ono kako šta voli. Ali, generalno, cijene nisu. Bit će svega. Još uvijek ne radim, još sam uvijek učenik. Moji rade. Prvi maj dobro dođe kao odmor. Cijela porodica se skupi. Provodimo vrijeme zajedno. Učenica sam srednje škole, na početku ovog mjeseca sam napunila 18 godina - kaže Irma.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.