open-navfaktor-logo
search
Promjene od sutra
GP Bogovolja-Hadžin Potok od 3. jula je samo pogranični prijelaz: Ko može tu prelaziti granicu?
Od ponedjeljka 3. jula stižu promjene na nekim graničnim prijelazima.
02.07.2023. u 09:04
get url
text

Naime, od 3. jula preko stalnog graničnog prijelaza za pogranični saobraćaj Bogovolja-Hadžin Potok, više nije dozvoljen međunarodni promet putnika, nego samo pogranični, odnosno samo nositeljima pogranične propusnice, piše portal gpmaljevac.com.

Dakle svi koji nemaju pograničnu propusnicu, morat će na GP Maljevac ili Izačić.

Navodne se promjene za još neke granice:

Naime, od 3. jula do 1. oktobra omogućava se međunarodni saobraćaj putnika preko sljedećih stalnih graničnih prijelaza (blizina Neuma) za pogranični promet: Imotica-Duži, Jovića Most-Čitluk i Sebišina-Drinovci.

Od 3. jula moguć je međunarodni promet preko pograničnog graničnog prijelaza (blizina Neuma) Slivno-Drinovačko Brdo.

Šta je pogranična propusnica?

Hrvatska i i Bosna i Hercegovina potpisale su 19. juna 2013. godine u Briselu Sporazum o pograničnom prometu koji je trebao omogućiti normalan protok ljudi i robe nakon što Hrvatska postane članicom EU-a.

Sporazumom, koji je tada dogovoren uz pomoć Evropske komisije, predviđa se lakši prelazak granice građanima obje zemlje koji žive u pojasu do pet kilometara s obje strane granice.

Sporazumom je određeno da jedna država propusnice izdaje građanima druge države.

Granična policija BiH nadležna je za izdavanje propusnica državljanima Hrvatske, dok bh. državljanima te dokumente izdaje MUP Hrvatske.

Pravo na pograničnu propusnicu imaju stanovnici pograničnog područja koji imaju opravdan razlog za propusnicu, ekonomsku, socijalnu, porodičnu ili drugu opravdanu poveznicu s pograničnim područjem druge stranke sporazuma.

Najduže dopušteno trajanje svakog neprekinutog boravka u pograničnom području druge države ne smije prelaziti više od 30 dana.

Stanovnici pograničnog područja obje države imaju mogućnost zahtjev za pograničnu propusnicu podnijeti u Policijskoj upravi u mjestu prebivališta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.