open-navfaktor-logo
search
Ljubiša Ćosić
Film o ubijanju Sarajlija naljutio gradonačelnika Istočnog Sarajeva: Podnosi krivičnu prijavu zbog "Sarajevo safarija"
Počinjem ovih dana konsultacije sa advokatima i podnosim krivičnu prijavu protiv slovenačkog režisera Mirana Zupaniča zbog gnusnih laži i izmišljotina koje je upakovao u filmu pod nazivom "Sarajevo safari", kaže gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.
13.09.2022. u 12:46
get url
text

- Kolege su gledale film koji je, sad je i potvrđeno nakon prikazivanja, pun laži, bez činjenica. Idemo u pripremu krivične prijave protiv Zupaniča. Riječ je o potpuno ostrašćenom čovjeku. Tražit ćemo da budu razotkriveni svjedoci kojima su lica bila zaštićena - istakao je Ćosić za Glas Srpske koji je ranije najavio da će konačnu odluku o prijavi donijeti nakon što film bude prikazan.

VEZANI TEKST - Prikazan film "Sarajevo Safari" koji otkriva nove strahote rata u BiH

Beograd je, kako navodi Zupanič, koji je i scenarista filma, bio početna stanica za "avanturiste" koji su kretali u safari lov na ljude, a žrtve su bili civili. Tvrdi i da su, prema nekim svjedočenjima, u organizovanju "safarija" učestvovali i pojedinci iz redova Vojske Srpske i Vojske Jugoslavije, ali na mnoga pitanja, ipak, nije imao odgovor, već samo pretpostavke.

Film "Sarajevo safari" prikazan je na festivalu dokumentarnog filma 5. AJB DOC-a u Sarajevu, a zbog intrigantne teme izazvao ogroman interes javnosti i medija sedmicama prije prikazivanja.

"Sarajevo safari", režisera i scenariste Mirana Zupaniča, priča je o bogatim strancima koji su novcem plaćali mogućnost da sa položaja Vojske Republike Srpske pucaju po civilima u opkoljenom gradu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rođen je 2. oktobra 1979. godine. Na početku agresije na BiH imao je tek 13 godina, a po završetku 16. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.