open-navfaktor-logo
search
Potvrdio ministar
Fikret Abdić izgubio tužbu, je li završena borba za pečat Općinskog vijeća Velike Kladuše
Kantonalni sud u Bihaću odbio je tužbu Općine Velika Kladuša, odnosno načelnika Fikreta Abdića, protiv Ministarstva pravde Unsko-sanskog kantona. Tužba je bila podnesena jer je ovo ministarstvo odobrilo izradu novog pečata predsjedavajućoj Općinskog vijeća Velike Kladuše Biseniji Mušedinović, čiji izbor pak Abdić ne priznaje.
22.06.2023. u 22:14
get url
text

VEZANI TEKST - Šta sve piše u krivičnoj prijavi protiv Fikreta Abdića: Troše se milioni KM po odlukama vijeća koje nisu donesene

Informaciju da je sud odbio Abdićevu tužbu potvrdio nam je ministar pravosuđa i uprave USK Dragan Polimanac. 

On je pojasnio da to u praksi znači da Općinsko vijeće na čelu s Mušedinović raspolaže pečatom koji im je neophodan za rad. 

- Da li će načelnik Fikret Abdić poduzimati neke daljnje radnje po pitanju ove presude, ne znam. Ali što se nas tiče, ovaj predmet je okončan - dodao je Polimanac. 

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Velike Kladuše Bisenija Mušedinović podnijela je zahtjev za davanje odobrenja za izradu pečata nakon što je prvobitni pečat izuzelo Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona kao dokazni materijal zbog istrage koja se vodi na osnovu krivične prijave 15 vijećnika protiv Abdića. Prijava je podnesena zbog niza opstrukcija rada Općinskog vijeća za koje su vijećnici optužili prvenstveno Abdića, između ostalog i zbog opstruiranja novoizabrane predsjedavajuće Općinskog vijeća Bisenije Mušedinović da preuzme dužnost i jer je Abdić donio interni pravilnik kojim je uzeo pečat Općinskog vijeća.

Na zahtjev Mušedinović Ministarstvo pravosuđa i uprave USK je odgovorilo donošenjem rješenja kojim je i odobrena izrada novog pečata. No Abdić je podnio tužbu protiv Ministarstva, koja je sada riješena. 

VEZANI TEKST - Nastavljeni okršaji između Fikreta Abdića i nove većine, tri puta u 15 dana se mijenjaju brave u vijećnici

Nakon problema s pečatom, Općina Velika Kladuša susrela se s još jednom apsurdnom situacijom jer je Općinsko vijeće usvojilo budžet Općine za ovu godinu, a potom je velikokladuški načelnik Fikret Abdić proglasio "svoj" budžet. Zbog toga je podnesena apelacija Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine.

U međuvremenu su vijećnici nove većine, u kojoj nema Abdićeve Laburističke stranke, sjednice održavali u hodniku s obzirom na to da im Abdić nije dozvolio korištenje vijećnice. Potom su vijećnici donijeli Odluku o upotrebi općinske vijećnice, te su zamijenjene brave, a jedan primjerak ključa je dat u nadležnu općinsku službu. Ali od tada su brave mijenjane tri puta jer ih je Mušedinović pronalazila ponovo zamijenjenim što je vjerovatno način na koji se Abdić "prepucava" s novom većinom. 

Novu većinu u Općinskom vijeću Velike Kladuše čine vijećnici SDA, NES-a, Naše stranke, SDP-a, DNZ – Krajiške stranke i Nezavisnog kluba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.