open-navfaktor-logo
search
Sve veća potreba
FBiH nema nijedan lokomat, pacijenti plaćaju zdravstvenu uslugu u Banjoj Luci, Beogradu i Zagrebu
Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, prof. dr. Fatima Gavrankapetanović Smailbegović, krajem prošle godine uputila je inicijativu za nabavku lokomata, aparata koji je neophodan za oporavak izgubljene motorike.
05.03.2024. u 19:51
get url
text

Do danas, kako kaže, nije dobila odgovor od nadležnih institucija.

Robotska neurorehabilitacija je robotski i računarski rehabilitacija gornjih i donjih ekstremiteta s ciljem oporavka izgubljene motorike, namijenjena pacijentima sa neurološkim i ortopedskim oštećenjima i oboljenjima.

Zastupnica podnijela inicijativu, ali odgovora nema

Prema riječima Gavrankapetanović Smailbegović, trenutno u Federaciji Bosne i Hercegovine, nema nijedan lokomat za neurorehabilitaciju, pa se pacijenti šalju u Banju Luku, koja ima dva aparata ili u susjedne Zagreb, Beograd i Niš.

 Prof. dr. Fatima Gavrankapetanović Smailbegović

- Uz inicijativu podnijela sam i amandman na budžet da se sredstva skinu sa određene stavke i daju u tu svrhu. Nama najbliži lokomat je u Banjoj Luci, pa su svi pacijenti iz Federacije prinuđeni ići tamo i plaćati zdravstvenu uslugu, jer to ne pokriva zdravstveno osiguranje. Sljedeći gradovi gdje se naši pacijenti upućuju su Beograd, Zagreb i Niš i to je po meni velika sramota - ističe Gavrankapetanović Smailbegović.

Cijela lokomata kreće se oko milion KM, a FBiH trebala bi dva i da se smjeste u bilo koju zdravstvenu ustanovu koja ima uvjete za to.

- Sad trenutno, prema mojim informacijama, uvjete za lokomat ima Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu, ali uz minimalna ulaganja i edukaciju lokomat može biti smješten i u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), pa čak i u domovima zdravlja koja imaju fizijatrijska odjeljenja.

Robotska neurorehabilitacija namijenjena je i djeci sa poteškoćama u razvoju, te je potreba za ovom vrstom rehabilitacije, prema riječima Gavrankapetanović Smailbegović, iz godine u godinu, sve veća.

- Poznajem puno pacijenata kojima bi ta vrsta rehabilitacije jako pomogla u liječenju, jer nemaju svi mogućnost da plaćaju tu zdravstvenu uslugu. Divno bi bilo da imamo novca za sve, ali ako ga nemamo dovoljno, onda ga moramo usmjeriti tamo gdje je najpotrebnije za naše pacijente - navodi Gavrankapetanović Smailbegović.

Iako je prošlo dva mjeseca zastupnica kaže da još nije dobila konkretan odgovor od Ministarstva zdravstva KS.

- Onako u priči rečeno mi je da je budžet jako smanjen, pa se nabavka lokomata ne može uklopiti, ali da se može pokušati kroz rebalans budžeta kojeg ubrzo očekujemo. Neću odustati i učinit ću sve što je u mojoj moći da se kroz rebalans budžeta, sa stavki koje budu manje bitne, prebaci novac za nabavku lokomata - dodaje Gavrankapetanović Smailbegović.

Logopeda ima, ali nemaju sa čim raditi

Zastupnica je na Skupštini podnijela i inicijativu za opremanje logopedskih kabineta u JU Dom zdravlja KS.

Logopedski kabineti namijenjeni su prvenstveno djeci sa poteškoćama u razvoju, ali i svoj drugoj djeci koja imaju problema sa govorom.

- U Domu zdravlja zaposleno je 18 logopeda, ali ne postoje aparati na kojima bi se radilo sa djecom. Fale dva vrlo bitna aparata, a to su Behringer i Vobrofon, a da ne kažem da bi ti kabineti trebali biti još savremeniji kako bismo išli ukorak sa evropskim centrima.

Zbog svega roditelji djece u KS, čija je potreba za podrškom logopeda, svage godine sve izraženija, primorani su da djecu vode kod privatnika ili van granica BiH.

Naša sagovornica kaže kako će se vremenom sigurno otkriti da li su digitalizacija, ekranizacija ili nešto drugo doveli do toga da je broj djece sa poteškoćama u govoru u drastičnom porastu.

- To silno košta roditelje koji podižu kredite kako bi pomogli svojoj djeci. Nemam ništa protiv privatnih ordinacija, ali šta ćemo sa roditeljima koji nemaju novac, a vrlo je upitno kakvu uslugu njihova djeca sa takvom opremom mogu dobiti u Domu zdravlja KS - kazala je Gavrankapetanović Smailbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.