open-navfaktor-logo
search
Saopćeno iz Delegacije
EU donira još 25 miliona eura za migrante u BiH
Evropska komisija usvojila je dodatni paket pomoći od 25 miliona eura za podršku Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijama, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.
16.12.2020. u 21:02
get url
text

Kako je navedeno u saopćenju, dodatna sredstva EU bit će namijenjena za osnovne potrebe izbjeglica i migranata tokom zime, obezbjeđujući im smještaj, hranu, pristup zdravstvenoj zaštiti i socijalnim uslugama.

Iz Delegacije EU u BiH istakli su da će ova pomoć, takođe, ojačati kapacitete BiH u upravljanju granicama, posebno kroz opremu i obuku, te doprinijeti sprečavanju i borbi protiv krijumčarenja migranata, kao i trgovine ljudima.

- EU je zabrinuta zbog migrantske situacije u BiH, s obzirom da se vremenski uslovi pogoršavaju, a izbjeglice i migranti nemaju neophodno sklonište - naglasili su iz Delegacije EU u BiH i pozvali vlasti BiH da spriječe humanitarnu krizu tako što će bez odlaganja odrediti odgovarajući smještaj za izbjeglice i migrante prisutne u zemlji, uključujući porodice sa djecom i maloljetnike bez pratnje.

Kako su rekli, EU očekuje od vlasti BiH da obezbijede efikasnu koordinaciju u upravljanju migracijama i azilom, uključujući preuzimanje upravljanja privremenih prijemnih centara koje finansira EU.

- Stalna podrška EU BiH u oblasti upravljanja migracijama zasniva se na poštovanju domaćih zakona i međunarodnih obaveza koje se odnose na tretman izbjeglica i migranata, posebno maloljetnika, uz bezbjedan i nesmetan rad humanitarnih partnera - napomenuli su iz Delegacije EU u BiH.

Sa novim paketom od 25 miliona eura, ukupna pomoć EU pružena BiH za upravljanje migracijama od 2018. godine iznosi 85,5 miliona eura, uključujući 10,3 miliona eura humanitarne pomoći.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.