open-navfaktor-logo
search
Reagovali
Energoinvest demantira Eleka: Cijena gasa za potrošače bit će veća
Nakon što su danas vlade Federacije BiH i RS-a dogovorile trogodišnji ugovor za transport gasa za Kanton Sarajevo sa novom cijenom, reagirali su iz Energoinvesta.
12.01.2024. u 17:40
get url
text

VEZANI TEKST - Vlade FBiH i RS-a dogovorile trogodišnji ugovor za transport gasa za KS

Naime, na današnjem sastanku kojem su, uz direktora kompanije Sarajevo-gas Istočno Sarajevo Nedeljka Eleka, prisustvovali federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević i ministar energetike i rudarstva bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Petar Đokić dogovoren je nastavak isporuke energenta uz povećanje cijene transporta sa 11,1 na 14,1 marku, po 1.000 kubnih metara plina.

Nakon sastanka Elek je u medijima ustvrdio kako neće doći do poskupljenja cijene gasa za potrošače, već će samo biti smanjena dobit Energoinvesta.

Tim povodom oglasio se i Energoinvest d.d. Sarajevo donoseći loše vijesti za potrošače i demantujući Eleka.

- Nije jasno sta je osnov za navedenu izjavu niti je navedeno dogovoreno, obzirom da je poznato da se dobit odnosno gubitak Energoinvesta utvrđuje tek po prihvatanju poslovnih izvještaja kompanije u junu mjesecu 2024. za prethodnu godinu o čijem statusu odlučuju nadležni organi upravljanja Energoinesta.

Stoga i nažalost, kao rezultat dogovora, razlika nove cijene transporta gasa odobrena operatoru Istočno Sarajevo će biti obračunata već od prvog kvartala 2024. godine potrošačima gasa kako u Federaciji tako i u Istočnom Sarajevu, obzirom da drugih odluka o pokrivanju odnosno subvenciji ovog povećanja nema.

Uz ovo Energoinvest izražava bojazan da će nakon odobrenja nove tarife operatoru sistema Sarajevo-Gas Istočno Sarajevo uslijediti zahtjev i operatora transportnog sistema u Federaciji BiH, obzirom da je  prihvatanjem zahtjeva operatora iz RS-a došlo do značajnog nesrazmjera cijena transporta gasa na štetu transportera u FBiH - navode iz Energoinvesta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.