open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Odbora
Elvedin Okerić: Ove godine nećemo dati javna priznanja KS, koalicionim partnerima sporna su tri Bošnjaka
Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine Kantona, ne krije razočarenje nakon što neće biti dodijeljena javna priznanja KS.
20.04.2023. u 18:30
get url
text

Naime, zastupnici nisu verificirali odluku Odbora za javna priznanja Kantona Sarajevo za 2022. godinu. Za je glasalo 12 zastupnika, protiv su bila dva, a suzdržanih je bilo 11.

Javna priznanja ponovo su podijelila stranke koje čine Trojku. Naime, zastupnicima SDP-a i Naše stranke sporna su tri kandidata za javna priznanja, i to bivšem reisu Mustafi ef. Ceriću i posthumno muftiji Muameru ef. Zukorliću i Hasanu Čengiću.

Oni su bili prijedlozi zastupnika iz Naroda i pravde Elvedina Okerića, koji su jednoglasno usvojeni na sjednici Odbora za javno priznanje u kojem sjede i zastupnici Naše stranke i SDP-a. Ipak, jučerašnja sjednica Skupštine pokazala je da se njihove stranačke kolege ne slažu sa ovim prijedlozima.

Elvedin Okerić je kao predsjednik Odbora za javno priznanje Kantona Sarajevo kazao da je ovaj odbor donio jednoglasno odluku, te da su prijedlozi koje je pročitao bili svi koji su pristigli, te da nije bilo nikakve konkurencije, osim kada je riječ o kompanijama.

VEZANI TEKST - Drama u Skupštini KS zbog javnih priznanja: Cerić, Zukorlić i Čengić posvađali SDP, NS i NiP?

- Personalno ne vidim ništa sporno zato što je sve provedeno proceduralno onako kako treba. Odbor za javna priznanja je proveo proceduru. To je tijelo koje dodjeljuje javna priznanja, a Skupština Kantona Sarajevo ga samo verifikuje. Na sastanku odbora jednoglasno su usvojene sve odluke – kaže Okerić za Faktor.

U Odboru za javna priznanja Kantona Sarajevo su predsjednik Elvedin Okerić (NiP), zamjenik predsjednika Jasmin Šaljić (SBiH), te članovi Davor Čičić (SDP), Vibor Handžić (NS), Ilijaz Pilav (DF), Smiljana Viteškić (SDA).

Zastupnik NiP-a Elvedin Okerić predložio je sljedeće kandidate za javna priznanja: Diega Enriqua Arriu Salicettia, Lanu Pudar, Mustafu ef. Cerića, Atlantic Argeta doo, te posthumno muftiju Muamera ef. Zukorlića, Segmedinu Srna Bajramović, Hasana Čengića i Sašu Petrovića. Vibor Handžić predložio je prof. dr. Halimu Resić i posthumno Duška Toholja i prof. Midhata Ridžanovića.

Davor Čičić predložio je Ivicu Kostelića, dok je Danijela Kristić predložila Udruženje boraca - maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95, Albin Zuhrić Gorsku službu spašavanja KS i Rubina Čengić Udruženje Colibri.

- Članovi Odbora za javna priznanja su zastupnici koji dolaze iz klubova stranaka Naroda i pravde, Stranke za BiH, SDA, SDP, Naše stranke, DF-a. Znači, iz svih stranaka pozicije i opozicije. Odbor koji donosi odluku je bio jednoglasan, a onda smo imali 15 dana vremena da eventualno pokažu da se ne slažu sa izborom.

VEZANI TEKST - NiP-ovci razočarani postupcima kolega iz SDP-a i Naše stranke

SDP je izašao sa saopćenjem, čini mi se dan prije, i najavio da neće podržati kolektivnu listu javnih priznanja. Skupština Kantona Sarajevo nije prihvatila pojedinačno razmatranje prijedloga, zato što se radi o jednoj tački dnevnog reda koja sadrži sve odluke. SDP je zajedno sa Našom strankom, a onda podržan i od strane opozicije SDA i DF-a, uradio jednu stvar koja se prvi put desila u Kantonu Sarajevo. Naime, prvi put u KS neće biti dodijeljena javna priznanja - nastavlja Okerić.

Predsjednik Odbora za javno priznanje KS ističe da je Kanton Sarajevo kao glavni grad svake godine imao prijedloge i vodi računa o osobama i pojedincima koji su davali i daju doprinos u promociji i jačanju Bosne i Hercegovine i društva u svim segmentima, od kulture, sporta, obrazovanja, ali i promocije naroda koji žive u Bosni i Hercegovini.

- Ove godine, nažalost, zbog neodgovornosti koalicionih partnera koji su podržani od strane opozicije nećemo imati javnih priznanja. Ono što je zabrinjavajuće da se to sve desilo zbog primjedbe na tri imena, tri Bošnjaka. Ono što se spominjalo u medijima i što su kolege iz SDP-a i Naše stranke govorile na samoj sjednici Skupštine je da su sporni bivši reis Mustafa ef. Cerić, muftija Muamer Zukorlić i Hasan Čengić.

To su tri Bošnjaka koji su direktno i indirektno povezani sa Islamskom zajednicom BiH. Prvi reis nezavisne BiH koji bi prvi put dobio jednu ovakvu nagradu, inicijator osnivanja međureligijskog vijeća jedinstvenog u svijetu. Zatim Muftija Muamer ef. Zukorlić prvi muftija Mešihata IZBiH u Sandžaku, borac za prava Bošnjaka u Srbiji... Onaj koji je uvijek govorio da je Sarajevo duhovni centar Bošnjaka i matica. I na kraju Hasan Čengić, predsjednik Sabora Islamske zajednice koji je dao nemjerljiv doprinos za odbranu Bosne i Hercegovine u njenim najtežim momentima.

VEZANI TEKST - Bulevar će biti nazvan po Osimu, promijenjen naziv nekih ulica u Starom Gradu i Centru

Svaki čovjek u toku svog života ima stvari koje je radio bolje ili lošije. Međutim, ova trojica Bošnjaka su osobe koje su u određenim vremenskim periodima dali nemjerljiv doprinos za promociju Bošnjaka, razvoj dijaloga, tolerancije, opstanku Bošnjaka i države BiH.

Prošle godine smo imali gospodina kardinala Vinka Puljića, koji je dobio povelju KS na moj prijedlog. I nama Bošnjacima i Bosancima i Hercegovcima i svim drugim predstavnicima naroda to nije bio problem, zato što smo ocjenjivali jedan period života gdje je on dao nemjerljiv doprinos kada je u pitanju država BiH i njena nezavisnost, te razvoj dialoga i tolerancije među ljudima. Ne vidim zašto su sada kolegama problem trojica Bošnjaka. Iako svake godine vodimo računa o nacionalnoj zastupljenosti da se na listama nalaze i dodjeljuju priznanja kako osobama koje su još aktivne, tako i osobama koje nisu među nama tj. da dobijaju posthumno priznanja i povelje Kantona Sarajevo - kaže na kraju razgovora za Faktor predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.