open-navfaktor-logo
search
Zaključci Predsjedništva
Efendić: Federalni i kantonalni zastupnici neće napustiti SBiH, to su spekulacije, u vlasti u KS ostajemo sve dok...
Semir Efendić, predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu, saopćio je danas zaključke koje je usvojilo Predsjedništvo ove stranke. 
14.06.2023. u 12:22
get url
text

- Stranka za BiH nije dio parlamentarne većine u Federaciji BiH, nismo htjeli učestvovati u radu Vlade koja je imenovana na nelegalan način. Naši zastupnici nisu prekršili zakletvu datu u Parlamentu FBiH. Mi ćemo djelovati kao aktivna i kvalitetna opozicija. Naš klub će sve ono što bude dobro za građane podržati, a sve što bude loše kritikovati. Aktivno će učestvovati u predlaganju amandmana i zakona. Parlament FBiH već pola godine ne radi. Nadamo se da će početi čim prije da radi. Što se tiče Kantona Sarajevo, potpisali smo sporazum sa "Trojkom". Krenulo se u realizaciju tog sporazuma, postoje određeni zastoji, ali smo vjerni tome da se on implementira. Brojne su bile spekulacije da li će neki zastupnici napustiti SBiH u Parlamentu FBiH i Skupštini KS. Kako je bilo na izborima, tako je i danas, oni su naš ponos i naša snaga. Radi se o ljudima koji će kvalitetno obavljati svoje funkcije. Stvari u KS mogu ići puno bolje i brže i nadam se da će to prihvatiti i drugi. Od toga će zavisiti i naš budući pristup - rekao je Efendić. 

{$galerijaFotografija}

Šef Kluba zastupnika SBiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić istakao je da je njihov klub jedan od najagilnijih u proteklih šest mjeseci. 

- Ono što je bitno jeste da naš klub čuva dinamiku i dignitet Federalnog parlamenta da ne bude servilan spram Vlade FBiH. Ne smije se pratiti toliko tempo Vlade. Javnost to razumije, pojedini predstavnici vlade to ne. Neće se dešavati da prođe mjesec dana, a da nemamo niti jednu sjednicu. To je naša lična sramota. Moramo biti konstruktivni, približava se ljetna pauza. Nećemo biti samo kritičari, to nam nije intencija. Mi ćemo biti radoholičari - poručio je Čavalić. 

Muamer Bandić, šef Kluba zastupnika u Skupštini KS, govorio je o učešću Stranke za BiH u vlasti u ovom kantonu. 

- SBiH je odlučila da bude dio većine koja će obnašati vlast. Duboko smo svjesni činjenice da "Trojka" može napraviti vlast bez SBiH, ali smo odlučili da budemo faktor političke stabilnosti. U prethodnom mandatu bilo je više promjena vlada. Sve aktivnosti Kluba SBiH su potčinjene programskim ciljevima. Država na prvom mjestu, poštovanje ustavnog poretka. Imali smo inciijative koje nažalost naši koalicioni partneri nisu prepoznali, ali se nadamo da će ubuduće to znati prepoznati. Jedna od naših aktivnosti neprihvatanje Programa rada Skupštine KS je dovođena u vezu s tim da li ćemo ili ne biti dio većine. Mi smatramo da sve odluke moraju biti u skladu s Poslovnikom, a s obzirom na to da Program nije usvojen na vrijeme, te smo ostali dosljedni u primjeni Poslovnika. Sve što je u interesu građana, jačanja ustavnog poretka, pavnog sistema u KS SBiH će podržavati. Postavlja se pitanje koliko principijelan rad je prihvatljiv našim koalicionim partnerima, pratit ćemo u narednom periodu - pojasnio je Bandić. 

Bandić je rekao da će ostati u skupštinskoj većini sve dok budu mogli davati svoj doprinos za dobrobit građana, a da ukoliko to ne mognu, onda će stranka na svojim organima donijeti odluku. 

- Imamo praksu u KS da se finansijski plan neke institucije u 2021. usvaja za 2020. Samo da bi se ispoštovala forma, usvaja se plan za prošlu godinu. Pokušavamo tu praksu prekinuti. Ili inicijativa kolege Bandića za isplatu presuda suda koje su postale izvršne prije 10 godina. Ne može se imati pravna nejednakost prema građanima. Mi insistiramo da se poštuje red. Skupštinska većina sa SBiH je stabilna u Skupštini KS i bit će sve dok znamo da možemo davati svoj puni doprinos - rekao je Efendić. 

DSC_3961.JPG
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.