open-navfaktor-logo
search
Žrtve holokausta
Džaferović pisao Lauderu: Učiniti napore da se zlo genocida konačno zaustavi jednom zasvagda
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović povodom Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust uputio je pismo predsjedniku Svjetskog jevrejskog kongresa Ronaldu Lauderu.
26.01.2021. u 15:35
get url
text

- Međunarodni dan sjećanja na Holokaust, koji se obilježava svakog 27. januara u znak sjećanja na ulazak trupa Crvene armije u Auschwitz i oslobođenje preživjelih logoraša, predstavlja priliku da obnovimo sjećanje na žrtve zločina jedinstvenog u historiji čovječanstva. Prisustvujući prošlogodišnjoj, 75. komemoraciji u memorijalnom kompleksu, koji se nalazi na prostoru nekadašnjeg koncentracionog logora Auschwitz, bio sam duboko potresen svjedočanstvima preživjelih žrtava o zastrašujućim monstruoznostima i egzekucijama neusporedivih proporcija koje su izvršili nacistički zločinci.  

Snaga kojom su preživjele žrtve čuvale sjećanje na patnju, svjedočeći u svoje, ali i u ime svih onih koji nisu dočekali slobodu, obavezuje sve narode širom svijeta da čuvamo sjećanje na istinu i podsjećamo šta se zbiva kada se mračna sjena zla nadvije nad bespomoćnim ljudskim bićima. Sedamdeset i šest godina poslije, možemo samo osjećati nadu da će se čovječanstvo iskupiti kroz refleksiju, bezrezervno poštivanje ljudskog života i djelotvorne napore da se zlo genocida konačno zaustavi jednom zasvagda. 

Dopustite mi da Vam se ovom prilikom zahvalim za podršku koju Svjetski jevrejski kongres kontinuirano daje preživjelim i porodicama Bošnjaka ubijenih u genocidu u Srebrenici, sa ciljem očuvanja istine i dostizanja pravde - navodi Džaferović u pismu.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.