open-navfaktor-logo
search
Sjednica 16. februara
Džaferović kandidat za rukovodstvo Doma naroda BiH, da li će Ademović sam sebe predložiti da ga izaberu HDZ i SNSD
U četvrtak, 16. februara, bit će održana konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. 
15.02.2023. u 07:48
get url
text

Kandidat Kluba bošnjačkog naroda predložit će najverovatnije Šefika Džaferovića u rukovodstvo Doma naroda, a Safeta Softića za šefa Kluba, što treba u konačnici biti potvrđeno na Predsjedništvu SDA.  

U ovom klubu su i Dženan Đonlagić (DF), Džemal Smajić (SBiH) i Kemal Ademović (NiP). 

Jedna od mogućih opcija na sjednici, a što se priča po skupštinskim kuloarima, jeste da Ademović sam sebe predloži, računajući na scenarij u kojem bi bio izabran u rukovodstvo Doma naroda uz pomoć glasova SNSD-a i HDZ-a, bez glasova bošnjačkih delegata. Ovakav razvoj događaja moguć je s obzirom na to da je njegova stranka kao dio "Osmorke" potpisala koalicioni sporazum s ove dvije stranke, a već su zajedno u izvršnoj vlasti na državnom nivou.

No iako bi možda njegov stranački šef Elmedin Konaković želio da se to desi, upitno je da li bi Ademović, koji ipak uživa ugled i čovjek je sa dignitetom, dozvolio sebi da nosi breme da su ga birali Dodikovi i Čovićevi ljudi, a ne Bošnjaci. 

S druge strane, HDZ bi glasanjem za Ademovića, a ne za prijedlog Kluba Bošnjaka, još jednom pogazio koncept legitimnog predstavljanja na kojem su do sada insistirali i to na najočitiji način.

U Klubu hrvatskog naroda su Marina Pendeš, Dragan Čović i Zdenko Ćosić ispred HDZ-a, Ilija Cvitanović (HDZ 1990) i Zlatko Miletić (Za nove generacije). Delegati u Klubu srpskog naroda su Snježana Novaković-Bursać, Sredoje Nović, Nikola Špirić i Radovan Kovačević iz SNSD-a te Želimir Nešković iz SDS-a.

Rukovodstvo Doma naroda BiH bira se prostom većinom. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.