open-navfaktor-logo
search
Objavila Agencija
Dva nesigurna dječija proizvoda pronađena na bh. tržištu: Naređeno uništavanje, kupcima preporučeno da ih vrate
Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine objavila je danas da su dva nesigurna proizvoda pronađena na tržištu naše zemlje, a radi se o dječijoj lutki "Frozen" i konjiću na napuhavanje, oba proizvedena u Kini.
12.09.2023. u 19:58
get url
text
Nesigurni proizvodi
Nesigurni proizvodi

- Konjić na napuhavanje: Proizvod predstavlja kemijski rizik jer sadrži di (2 etilheksil) ftalat (DEHP) u količini od 26,69 % što nije u skladu s Odlukom o ograničenju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate  - objavila je Agencija.

Proizvođač je firma "Keqiao Yihuan Trading Department", Kina, a uvoznik "Maxi Prom" d.o.o. Brčko. 

- Dječija igračka lutka "Frozen": Proizvod predstavlja kemijski rizik jer sadrži di (2 etilheksil) ftalat (DEHP) u količini od 20,73 % i benzil butil ftalat (BBP) u količini od 0,13% što nije u skladu s Odlukom o ograničenju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate - navedeno je u objavi.

Proizvođač ove lutke je "H. I. T. Co. LTD" Hong Kong, a uvoznik firma "AN & BER" d.o.o. Brčko. 

- Nadležna inspekcija naložila je mjere povlačenja s tržišta, uništavanja proizvoda i informisanja potrošača. Preporučuje se potrošačima, koji su kupili ovaj proizvod da ga prestanu upotrebljavati i da isti vrate uvozniku - istakli su iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH. 

Nesiguran proizvod

Nesiguran proizvod

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.