open-navfaktor-logo
search
Po društvenim mrežama
Državna agencija upozorila na nedozvoljeno reklamiranje lijekova na maskama mobitela; Grubiša: Obavijestili smo SIPA-u
Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH naglašavaju kako će u narednom periodu pooštriti kriterije o nedozvoljenom reklamiranju lijekova
Autor: A. S.
01.04.2024. u 07:36
get url
text
Prim. mr. ph. Nataša Grubiša
Prim. mr. ph. Nataša Grubiša
Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine došla je do saznanja da se pojedini lijekovi, putem društvenih mreža, reklamiraju na maskama za mobilne telefone, što je strogo zabranjeno zakonskim i podzakonskim aktima koji uređuju ovu oblast.
 Neko iskoristio dizajn kutija 
Agencija je uputila dopis nosiocima dozvola, gdje ih je podsjetila da je ovakav vid reklamiranja lijekova sa režimom izdavanja "Lijek se izdaje uz ljekarski recept" nezakonit, te zatražila izjašnjenje o tome da li su maske pravljene na njihov zahtjev?
Prim. mr. ph. Nataša Grubiša, direktorica Agencije kaže "kako je o svemu upoznata i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA)".
- Putem zvanične web prezentacije obavijestili smo građane da ne bi trebali podržavati ovakav vid reklamiranja, te smo od njih zatražili da ne kupuju maske za mobilne telefone na kojima se nedozvoljeno oglašavaju lijekovi na recept široj javnosti. Napominjemo da su ovakve radnje nezakonite, te samim tim i kažnjive, ali s obzirom na način objave i reklamiranja, mi nemamo mogućnost djelovanja - napominje Grubiša.
Dodaje "kako je neko iskoristio dizajn kutija i na maske stavio lijekove koji su inače zabranjeni za reklamiranje prema Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH".
- Uglavnom se radi o sedativima, anksioloticima, antidepresivima. Zakon je prekšen, ali Agencija ne može da djeluje jer se sve odvija na društvenim mrežama, ali bih istakla da su se svi nosioci dozvola, odnosno proizvođači lijekova ogradili od toga da je reklama naručena - kaže direktorica.
Navodi "kako svaki vid reklamiranja lijeka mora biti odobren od strane Agencije, koja se prvobitno mora upoznati sa sadržajem reklame te da li se radi o lijekovima koji su strogo pod kontrolom, u ovom slučaju Agencije, a mogu dovesti do zloupotrebe korištenja".
- Pretpostavljamo da zloupotreba nema, da se ti lijekovi ne izdaju bez recepta, bez kontrole ljekara koji propisuje lijek, ali svaki vid njegove promocije na ovakav način može dovesti u zabludu pacijenta da on to u apoteci može i kupiti - kaže Grubiša.
Nezakonito reklamiraju i filere
Iz Agencije naglašavaju kako će u narednom periodu pooštriti kriterije o nedozvoljenom reklamiranju lijekova.
- Kada sam pomenula pooštravanje kriterija, mislila sam na izmjene pravilnika ili praćenje smjernica koje nama daje Evropska agencija za lijekove. Mislimo da je naše društvo još uvijek nezrelo za konzumiranje ovakvih vidova reklama.
Iz Agencije također dodaju "da se često na društvenim mrežama reklamiraju sredstva koja se koriste u kozmetici, a pripadaju kategoriji medicinskih sredstava". Kao primjer navode filere, koje prema riječime Grubiše, može aplicirati samo medicinsko osoblje, odnosno ljekar.
- Društvene mreže nisu mjesto gdje se mogu reklamirati medicinska sredstva i lijekovi. U narednim danima imat ćemo još zabrana po pitanju njihovog reklamiranja. Pratimo direktive Evropske unije i smjernice koje nam daje Evropska agencija za lijekove. Građanima bi poručila da budu oprezni, jer svaki vid reklamiranja ne donosi korist za zdravlje. Preporuka je da se uvijek treba obratiti ljekaru, farmaceutu ili Agenciji koja je na raspolaganju za svaki vid informacije - kazala je Grubiša.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.