open-navfaktor-logo
search
Dom zdravlja
Dr. Žigović: Iz Goražda u Praču jednom mjesečno dolaze internista, pedijatar i ginekolog
U Domu zdravlja Prača do sada je protiv koronavirusa vakcinisano između 40 i 50 posto od ukupno 900 stanovnika koji se liječe u ovoj zdravstvenoj ustanovi u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.
11.11.2021. u 08:20
get url
text

Kazao nam je to dr. Medo Žigović, direktor, i dodao kako se vakcinacija obavlja jednom sedmično, četvrtkom od osam do 16 sati.

- U saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo BPK Goražde, pacijenti se naručuju, a na raspolaganju su AstraZeneca, Sinopharm, Pfizer, a ove sedmice stigla je i Moderna vakcina. Iako broj vakcinisanih nije loš, istakao bih da je u posljednje vrijeme interes za imunizaciju opao. Jedno vrijeme mnogi su tražili samo Pfizer vakcinu koje nije bilo, a sada, iako ima vakcina, ljudi jednostavno ne dolaze – navodi Žigović.

Dom zdravlja Prača ima 11 uposlenih, od čega su četiri ljekara, među kojima je i jedan stomatolog koji obavlja i funkciju direktora, dok jedan ljekar radi samo vikendom. Tu je i pet tehničara, a ostatak je tehničko osoblje.

- Iako nije loša situacija sa kadrom, istina je da bi nam trebalo još doktora medicine. Kako se radi o manjoj sredini, ljekari specijalisti, internista, ginekolog i pedijatar, za kojima je i najveća potreba, dolaze jednom mjesečno iz Kantonalne bolnice Goražde – kazao je Žigović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.