open-navfaktor-logo
search
Hitna pomoć
Dr. Pašić: Zbog poledice ambulanta za povrede puna pacijenata
Poledica, koja je od jučer ujutro prekrila ulice, stanovnicima glavnog grada Bosne i Hercegovine donijela je puno problema. U protekla 24 sata samo u ambulanti za povrede Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo pomoć su, zbog uganuća, lomova, udaraca i ogrebotina, zatražile 64 osobe.
07.02.2020. u 12:11
get url
text

- Na terenu smo imali tri distorzije, odnosno uganuća i četiri povrede glave prilikom pada na ledu. U ambulantu su dolazili ljudi sa frakturama, uganućima, a bilo je i nekoliko pacijenata sa laterokontuznim povredama. Ove vrste povrede najčešće se događaju ujutro kada svi kreću u školu ili na posao, prije svega zbog neprilagođene obuće. Savjetovala bih, naročito starijim osobama da, ukoliko nije neophodno, ovih dana ne izlaze vani, a drugima da nose adekvatnu obuću i budu maksimalno oprezni - kazala je dr. Azra Pašić, specijaliste urgentne medicine.

Pomoć u Hitnoj pomoći ovih dana traže i građani sa simptomima prehlade i gripe.

Prema riječima dr. Pašić, uglavnom dolaze osobe sa povišenom temperaturom, kašljem, bolovima u cijelom tijelu.

- Takvim pacijentima savjetovala bih da ostanu kod kuće i miruju, te da unose što više toplih napitaka (limunada, čaj, pileća supa). Važno je jesti svježe voće, a preporučila bih citruse koji su puni C vitamina. Od simptomatske terapije uzimati kapi ili sprej za nos, sirup za smirenje kašlja, a temperaturu snižavati paracetamolom. Ovo je uobičajno doba godine za gripu, ali još, sudeći prema broju pacijenata, ne možemo govoriti da se radi o masovnom obolijevanju. Oni koji nemaju simptome prehlade i gripe savjetovala bih da se odjećom i obućom prilagode uvjetima koji vladaju vani, da izbjegavaju masovna okupljanja, često peru ruke te rade na poboljšanju imuniteta tako što će u prehranu uvrstiti svježe voće i povrće, piletinu, puretinu i ribu, tople napitke, najbolje čaj začinjen limunom i medom - objasnila je Pašić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.