open-navfaktor-logo
search
Žalbeno vijeće
Doživotna robija za balkanskog krvnika Ratka Mladića
Petočlano Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove danas u 15 sati izreklo je pravosnažnu presudu Ratku Mladiću, ratnom komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. Žalbeno vijeće, uz suprotno mišljenje sutkinje Prisce Nyambe osim u vezi sa tačkom 6 žalbe, potvrdilo je u cjelosti prvostepenu presudu Ratku Mladiću. On je osuđen na doživotnu robiju. Odlukom Mehanizma videoprijenos je kasnio 30 minuta.
08.06.2021. u 14:03
get url
text

Nakon što je u cjelosti objavljena presuda Ratku Mladiću, objavljena na web stranici Mehanizma, a u kojoj je također u cjelosti objavljeno i izdvojeno mišljenje sutkinje Nyambe, jasno se vidi kako je ona smatrala da se žalba odbrane trebala usvojiti po svim tačkama, osim tačke 6, koja se odnosi na udruženi zločinački poduhvat uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Kako se netačnim pokazalo da je ona imala izdvojeno mišljenje po svim tačkama žalbe, naknadno smo izmijenili prvobitnu informaciju. 

Netačni su, dakle, medijski navodi u kojima se tvrdi da je “sutkinja Nyambe po svim tačkama žalbe imala suprotno mišljenje od ostatka Žalbenog vijeća”, s obzirom na to da u vezi sa tačkom 6 nije imala suprotno mišljenje od ostatka Vijeća.

16:42 Mladić ostaje u pritvoru Mehanizma dok se ne odredi u kojoj državi će nastaviti izdržavanje kazne. 

16:31 Iako je postojao zločin, nije postojala namjera za izvršenje genocida, stoji u saopćenju konačne presude koje se odnosi na tačku optužnice prema kojoj je Mladić bio optužen za genocid u drugim općinama, javlja Birn. Također je istaknuto da su sudije N'gum i Panton imale izdvojeno mišljenje u vezi ovih navoda. U saopćenju Mehanizma, u dijelu koji se odnosi na izricanje kazne, navodi se da je Žalbeno vijeće, uz izdvojeno mišljenje sutkinje Nyambe, zaključilo da je Mladić zloupotrijebio svoju poziciju autoriteta što je doprinjelo težini zločina.

16:25 Žalbeno vijeće potvrdilo je u cjelosti prvostepenu presudu Ratku Mladiću. On je osuđen na doživotnu robiju za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti u 15 općina u Bosni i Hercegovini, opsadu, snajpersko djelovanje i terorisanje građa Sarajeva od 1992. do 1995. i držanje pripadnika mirovne misije UN-a kao talaca tokom NATO bombardovanja. Drugostepena presuda donesena je uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe. Mladić je osuđen po 10 od 11 tačaka. Ni u drugostepenoj presudi nije proglašen krivim za genocid u šest bh. općina i to u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.

16: 18 Murat Tahirović, koji je pratio izricanje presude u realnom vremenu u sudnici u Hagu, potvrdio je za N1 da je potvrđena prvostepena presuda, te da je Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Također, novinari su od osoblja Mehanizma dobili saopćenje prema kojem je Mladiću potvrđena doživotna kazna.

16:17 Žalbeno vijeće odbilo je i žalbe vezane za Srebrenicu, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe.

16:13 Što se tiče UZP-a za Srebrenicu, Žalbeno vijeće, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe, stava je da Raspravno vijeće nije pogriješilo, te da civili nisu imali izbora nego da odu i da je iseljenje bilo prinudno.

16:11 Žalbeno vijeće stava je da Raspravno vijeće nije pogriješilo kada je zaključilo da je Mladić dijelio ciljeve sveukupnog udruženog zločinačkog poduhvata, što znači da je Haško tužilaštvo dokazalo tačke optužnice koje se tiču progona Bošnjaka i Hrvata u 15 bh. općina. Sutkinja Nyambe u odnosu na sve tačke imala je suprotno mišljenje. Što se tiče udruženog zločinačkog poduhvata za Sarajevo, Žalbeno vijeće je zaključilo, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe, da Raspravno vijeće nije pogriješilo u vezi sa ovim.

16:01 Žalbeno vijeće odbilo je sve žalbe Odbrane koje se tiču Mladićevih prava na pošteno suđenje, te da nisu prekršena prava time da neki incidenti nisu spomenuti u optužnici, kao i da je bio teškog zdravstvenog stanja. Sutkinja Nyambe imala je suprotno mišljenje od ostalih članova Žalbenog vijeća.

15:55 Predsjedavajuća sutkinja Prisca Nyambe podsjetila je da je prva optužnica podignuta 1995. godine, da je Mladić bio u bjekstvu 16 godina, kao i da je od njegovog hapšenja prošlo više od deset godina. Također, podsjetila je i da je osuđen prvostepeno na doživotnu kaznu zatvora, te da je on uložio žalbu kojom osporava ovu presudu, te zatražio da bude oslobođen. Alternativno traži ili ponavljanje postupka ili ublažavanje kazne. Žalbeno vijeće je saslušalo strane u postupku, i Odbranu i Tužilaštvo. 

15: 52 Advokatski tim Ratka Mladića nije sudnici. Advokat Dragan Ivetić iz zdravstvenih razloga nije mogao prisustvovati izricanju presude. Žalbeno vijeće je dozvolilo pravnoj savjetnici Odbrane Peti-Louise Bagott da prisustvuje izricanju presude.

15:46 Mladića su pitali da li može pratiti postupak na jeziku koji razumije, na što je on odgovorio da može. 

15:45 Otklonjene su tehničke poteškoće koje su se pojavile tokom videprijenosa. 

15:34 Upravo počinje prijenos sa pola sata zakašnjenja izricanja presude Ratku Mladiću. Sudsko vijeće ušlo je u sudnicu. 

15:19 Prisutnima u Vijećnici koji prate javno izricanje presude Ratku Mladiću obratila se gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić. 

15:13 Mirsad Duratović, Prijedorčanin i bivši logoraš, poručio je da očekuju da Mladić bude proglašen krivim i za genocid u Prijedoru i drugim općinama. Ali, bez obzira na to kakva će presuda biti, Duratović poručuje da to njih neće spriječiti da govore kako u Prijedoru jeste počinjen genocid. Duratović je kao maloljetnik deportovan kroz tri logora, pobijene su tri generacije iz njegove porodice.  

15:05 Sadmir Alibegović, predsjednik Udruženja logoraša Sanski Most, očekuje da prvostepena presuda Mladiću bude potvrđena, uz minimalni dodatak da se genocid proglasi i za općinu Prijedor.

15:03 Sin ratnog zločinca Ratka Mladića, Darko Mladić je kazao da se njegov otac nada Božijoj pravdi i da je spreman pojaviti se u sudnici. Izricanje presude čekat će ispred zgrade suda. 

14:56 Predstavnici udruženja žrtava ušli su u zgradu Mehanizma. U sud ulazi i dio novinara koji su akreditovani da izricanje prate iz lobija. 

14:54 U sarajevskoj Vijećnici organizirano je uživo praćenje izricanja presude.

14:51 Jedno od ključnih pitanja za javnost u BiH jeste da li će Žalbeno vijeće proglasiti krivim Ratka Mladića za genocid počinjen 1992. godine u Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici, Foči i Kotor Varoši. Upravo pitanje, da li je broj ubijenih bio dovoljno veliki u odnosu na kompletno stanovništvo je u srži žalbe haških tužilaca, koji su naveli da je Vijeće pogrešno donosilo zaključke. Kako navode tužioci, Vijeće nije trebalo da upoređuje ukupne brojeve Bošnjaka na određenoj teritoriji i brojeve ubijenih, nego da upoređuje broj ubijenih sa ukupnim brojem Bošnjaka na teritoriji pod kontrolom VRS-a u svakoj od općina, kao i da posmatra posljedice na tu zajednicu.

14:44 Predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava Sonja Biserko kazala je da misli da će prvostepena presuda Mladiću biti potvrđena, i da će biti osuđen za genocid u Srebrenici 1995. godine, ali ne i u pet drugih bosanskih općina, uključujući i Prijedor, 1992.

- Ne očekujem da će biti značajnih promjena. Mala je mogućnost da će u presudi biti uključen Prijedor kao još jedna općina gdje je počinjen genocid - rekla je Biserko za Birn. 

14:39 Jedan od advokata Ratka Mladića, Branko Lukić tvrdi da je odbrana "nedvojbeno dokazala" da Mladić "nema ništa" sa genocidom. Lukić tvrdi da je 6.000 ljudi u Srebrenici umrlo u borbama, a ne kao rezultat masakra.

- Mi sad vjerujemo da će Apelaciono vijeće razmotriti i prihvatiti ove činjenice, i ne mogu očekivati ništa drugo nego da general Mladić bude oslobođen zbog toga - kazao je on za srbijanski TV kanal Happy TV.

14:33 Kada je Mladić ušao u Srebrenicu dao je monstruoznu izjavu, što je strašna stvar. Ta identifikacija koju je tada uradio opasna je, jer sve dok ona postoji, postoji opasnost od novog genocida. On je taj narod identificirao sa Turcima Otomanskog carstva i to mu je bilo opravdanje da izvrši genocid - kazao je prof.dr. Ivo Komšić. 

14:29 Građani Sarajeva očekuju da će Mladić biti osuđen i za genocid u pet općina - Prijedoru, Sanskom Mostu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

14:20 Genocid u Srebrenici, u kojem je ubijeno više od 7.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka, jedan je od zločina za koje Mladić danas iščekuje svoju konačnu presudu. Haški tribunal i sudovi u BiH i Srbiji osudili su više od 40 osoba za zločine u Srebrenici. Još oko 40 bivših pripadnika VRS-a koji su ili optuženi ili osuđeni za ratne zločine žive slobodno u Srbiji i nisu dostupni pravosudnim organima BiH.

14:15 Majke Srebrenice, koje u Potočarima prate uživo izricanje presude Mladiću, kažu da majke umiru, a ne dočekaju pravdu. Jedna od njih s tugom prisjetila se rahmetli Hatidže Mehmedović, koja nije dočekala istinu i pravdu za koje se borila do posljednjeg trenutka svog života. 

- Majke plaču, žale svoju djecu, svoje muževe, svoju braću. I ako se mi kao majke moramo suočiti sa istinom koja je bolna, zašto se i oni ne suoče sa istinom, da priznaju genocid, bilo bi lakše i njihovom narodu, a pogotovo žrtvama - kazala je jedna od majki Srebrenice Fazila Efendić.  

14:10 Tužilaštvo je tokom iznošenja žalbi u augustu 2020. godine zatražilo da ga Žalbeno vijeće osudi i za genocid u pet općina - Prijedoru, Sanskom Mostu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici. Mladićeva Odbrana je u žalbama tražila oslobađajuću presudu. Izricanje konačne presude ranije je zbog pandemije odlagano.

14:05 Izricanje konačne presude Ratku Mladiću prati se i u Potočarima. O očekivanjima presude, kao i naknadno, nakon izricanja presude, govore historičari, članovi porodica ubijenih Srebreničana. 

VEZANI TEKST - Izricanje konačne presude Ratku Mladiću prati se u Potočarima

14:00 Prvostepenom presudom Haškog tribunala, prije četiri godine, krvnik je osuđen na doživotnu robiju za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti u 15 općina u Bosni i Hercegovini, opsadu, snajpersko djelovanje i terorisanje građa Sarajeva od 1992. do 1995. i držanje pripadnika mirovne misije UN-a kao talaca tokom NATO bombardovanja. Oslobođen je po prvoj tački optužnice za genocid u šest općina. 

Drugostepenu i konačnu presudu će, kako je iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) najavljeno, izreći sudije Žalbenog vijeća – Prisca Matimba Nyambe, Aminatta Lois Runeni N'gum, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i novoimenovani sudija Mustapha El Baaj.

Presuda Ratku Mladiću pretposljednja je koju će izreći Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove – pravni nasljednik Haškog tribunala. Nakon presude Mladiću, uskoro se očekuje i izricanje presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću i time će biti okončan 28-godišnji proces krivičnih suđenja za genocid i ratne zločine pred međunarodnim institucijama, od osnivanja Haškog suda 1993. godine, objavio je Birn. 

VEZANI TEKST - Pet stvari koje trebate znati o konačnoj presudi Ratku Mladiću

Sama presuda Mladiću, važna je iz više razloga. Kao prvo, obzirom na svoju funkciju bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Mladić će biti jedan od najviše rangiranih počinilaca kojima će biti presuđeno u Haagu.

S druge strane, obzirom da je optužnica protiv njega podignuta još 1995. godine, da je 16 godina bio u bjekstvu, i da je sami postupak od njegovog hapšenja trajao preko deset godina, skoro je i nevjerovatno da ćemo na kraju ipak imati priliku čuti konačnu presudu – posebno kada se ima u vidu dob i zdravstveno stanje optuženog.

Konačno, ova presuda pripada žrtvama, preživjelim i porodicama ubijenih i nestalih. Više stotina njih je dalo iskaz u Mladićevom postupku. Neki od njih pod mjerama zaštite, neki javno, i svi su odlučili da ponovo prežive svoju traumu, da jasno ispričaju najstrašnije trenutke njihovih života u nadi da će dočekati pravdu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.