open-navfaktor-logo
search
Predložilo Ministarstvo
Dopunjavaju odluku o dnevnicama jer institucije BiH različito tumače šta znači osigurana ishrana
Još jedna predložena dopuna odnosi se na to da pratnja štićenih osoba može putovati avionom u poslovnoj klasi kao i štićena osoba, umjesto dosadašnje isključivo ekonomske klase.
Autor: M. R. S.
21.03.2024. u 16:36
get url
text
Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine predložilo je dopunu odluke koja tretira dnevnice za službena putovanja zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine zato što su institucije različito tumačile šta znači osigurana besplatna ishrana, od koje zavisi i visina dnevnica.
Stoga su precizirali da se pod osiguranom ishranom podrazumijevaju besplatna minimalno dva obroka, uključujući onaj koji je osiguran na osnovu plaćenog smještaja. U tom se slučaju dnevnica umanjuje za 70 posto.
Da bi institucijama bilo jasnije, naveli su i nekoliko primjera.
Tako, naprimjer, zaposleni koji je otišao na seminar u Zagreb, ukoliko ima doručak na osnovu uplaćenog smještaja koji je uplatila institucija BiH i večeru koju je osigurao organizator seminara, neće dobiti 109 KM dnevnice, već 32,70 KM.
U ovoj odluci o načinu i postupku ostvarivanja prava zaposlenih u institucijama BiH na naknadu za službeno putovanje predložena je još jedna dopuna, a odnosi se na to da pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, koji su u pratnji štićenih osoba, mogu putovati avionom u poslovnoj klasi kao i štićena osoba, umjesto dosadašnje isključivo ekonomske klase.
- Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je pokrenula inicijativu za izmjenu Odluke u dijelu koji se odnosi na izvršavanje njenih nadlažnosti. Naime, policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH koji organizuju i provode fizičku i tehničku zaštitu u slučajevima kada se putuje avionom i kada troškove snosi Direkcija mogu, u skladu sa predmetnom odlukom, putovati samo ekonomskom klasom što onemogućava pružanje neposredne zaštite štićenoj osobi koja putuje poslovnom klasom. Iz naprijed navedenog razloga, Direkacija zahtijeva izmjenu odluke kojom bi se omogućilo da policijski službenik koji je u pratnji štićene ličnosti putuje poslovnom klasom – piše u obrazloženju.
Među štićene osobe spadaju članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovoine, kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ministri i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine i glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Iz Ministarstva finansija i trezora BiH u predloženim dopunama odluke tvrde da za njihovu realizaciju nisu potrebna dodatna sredstva u budžetu institucija BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.