open-navfaktor-logo
search
Počela primjena
Donirana hrana od subote bez PDV-a: Interesa već ima, ove sedmice stižu prve donacije s olakšicom
Dugo čekano oslobađanje od plaćanja poreza na dodanu vrijednost za doniranu hranu stupilo je na snagu u subotu, 16. septembra. Pojedine humanitarne organizacije već su dobile najavu donacija hrane, dok neke javne kuhinje to tek očekuju.
19.09.2023. u 19:26
get url
text

VEZANI TEKST - Skoro 40.000 bh. građana ne zna hoće li danas imati obrok: Je li bolje biti zatvorenik

Maja Arslanagić iz organizacije Pomozi.ba kazala nam je da će ove sedmice sigurno imati jednu donaciju zahvaljujući promjenama Zakona o PDV-u, a pretpostavlja da će biti i drugih jer su mnoge kompanije, tokom kampanje ukidanja PDV-a na doniranu hranu, tvrdile da će donirati.

- Rano je još o tome govoriti hoće li biti porasta donacija. U kontaktu smo s nekim kompanijama koje žele donirati svoje proizvode u narednom periodu. S njima smo i ranije sarađivali, a sada je tu ova olakšica. Bit će nekih donacija možda ove sedmice ili iduće – dodala je Arslanagić.

Ruždija Adžović, portparol "Merhameta", istakao je da im se još nije niko javio u vezi s doniranjem hrane nakon što je u subotu i u praksi omogućeno oslobađanje tih donacija od PDV-a.

- Mi imamo stalne donatore, ali bi dobro došlo da ih bude još. Mi svaki dan hranimo oko 8.000 ljudi u 45 javnih kuhinja. To su ogromni troškovi. Valjalo bi da ima efekta to oslobađanje od PDV-a – dodao je Adžović.

Izmjene Zakona o PDV-u usvojene su u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine sredinom juna, ali su se čekale dopune Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u. One su usvojene, objavljene u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine i konačno stupile na snagu. 

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine, pojasnio je da oni koji doniraju hranu, kao i organizacije i javne kuhinje koji je primaju, moraju potpisati i opečatiti poseban obrazac.

VEZANI TEKST - Donirana hrana uskoro će i u praksi biti oslobođena plaćanja PDV-a, evo na koji način

Međutim, porezni obveznici taj obrazac ne moraju slati UIO, ali ga moraju imati u evidenciji kada inspektor dođe u kontrolu.

U slučaju da ne bude ispoštovana sva procedura, bit će obračunat i naplaćen PDV.

Propisano je, između ostalog, da se može donirati hrana kojoj je preostalo do pet dana do isteka roka.

Također, vrijednost donirane hrane ne može prelaziti tri posto od ukupne godišnje vrijednosti isporučene robe ili usluga poreznog obveznika, što znači da jedan market ne može donirati pola svog asortimana, naprimjer, i biti oslobođen PDV-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.