open-navfaktor-logo
search
Krivična odgovornost
Dodikov ukaz objavljen u Službenom glasniku RS-a, novi direktor potpisao odluke
Novoizabrani vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Miloš Lukić potpisao je jutros odluke o objavljivanju ukaza predsjednika RS-a Milorada Dodika o proglašenju zakona da se odluke visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku RS-a i da se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ne primjenjuju na teritoriji RS-a.
09.07.2023. u 09:22
get url
text

Ukaz je potom objavljen u Službenom glasniku RS-a, objavio je RTRS. Kako se navodi, Lukić je potpisao i odluku o objavljivanju zaključaka NSRS-a kojim ovi zakoni stupaju na snagu dan nakon objave u Službenom glasniku.

FOTO: RTRS

Lukić je na poziciju direktora izabran jučer na hitnoj telefonskoj sjednici nakon što je tu funkciju usljed pritiska da počini krivično djelo napustila Milka Devušić. Devušić se u najvrelijoj direktorskoj fotelji u RS-u zadržala samo tridesetak dana, ali je isto kao njen prethodnik Vladimir Janković podnijela ostavku, jer nije mogla da se nosi sa pritiskom u vezi sa (ne)objavljivanjem odluka OHR-a.

FOTO: RTRS

Pritisak na direktora Službenog glasnika RS-a, koji je ujedno i glavni i odgovorni urednik ovog glasila u međuvremenu je pojačan, jer je Christian Schmidt nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se za neobjavljivanje odluka OHR-a predviđa zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

FOTO: RTRS

Predsjednik RS-a Dodik prije dva dana je potpisao ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a koji je Narodna skupština RS-a usvojila na 7. posebnoj sjednici održanoj 21. juna 2023. godine i uputio na objavljivanje u Službeni glasnik RS-a. Tim zakonom za koji su glasala 54 zastupnika prestaje obaveza objavljivanja odluka OHR-a u Službenom glasniku RS-a.

VEZANI TEKST - Između Dodika i OHR-a: Direktorica Službenog glasnika RS-a Milka Devušić podnijela neopozivu ostavku

NSRS je na sljedećoj posebnoj sjednici donijela i Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Christian Schmidt je 1. jula donio odluke o sprečavanju stupanja na snagu ta dva zakona, kao i izmjene Krivičnog zakona BiH prema kojima se za neprovođenje odluka visokog predstavnika predviđa zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.