open-navfaktor-logo
search
Šta se desilo
Dodik prije dvije godine tražio Oružane snage BiH na granici sa Srbijom
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra da je prisustvo migranata u manjem bh. entitetu "direktna posljedica Dodikovog odbijanja prijedloga da se na granici BiH sa Srbijom angažuju Oružane snage BiH". 
22.08.2020. u 21:05
get url
text

VEZANI TEKST - Komšić: Dok OSBiH ne bude na granici sa Srbijom, migranti treba da ostanu u RS-u

- Oružane snage BiH ne mogu na granicu sa Srbijom, Srbija je naša matična zemlja. Srbi kao narod što se tiče Srbije imaju sasvim jasne emocije i odnos u tom pogledu - bio je odgovor člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika upućen Komšiću. 

Prije dvije godine, podsjećamo, Dodik je bio među prvim političarima u BiH koji je predložio izvođenje pripadnika Oružanih snaga BiH na granice.

U maju 2018. godine, nakon vanredne sjednice Vlade Republike Srpske, Dodik je poručio da je neophodno da Bosna i Hercegovina zatvori svoje granice za migrante, a upućen je i prijedlog za angažiranje vojske radi zatvaranja granice.

Krajem juna iste godine Dodik se u intervjuu za Vijesti.ba zapitao zbog čega pripadnici Oružanih snaga BiH ne bi mogli biti raspoređeni na državnu granicu.

VEZANI TEKST - Dodik uzvratio Komšiću: OSBiH neće na granicu sa Srbijom, to je naša matična zemlja

- Kaže, ne može armija stati na granicu. Pa šta rade onda, zbog čega postoje? - rekao je tada on i dodao:

- Ja nisam za to da Srbija rješava svoje migrantske probleme time što će oni doći u BiH.

No danas Dodik kategorično odbija angažman OSBiH na granici. Također, odbija i prisustvo Frontexa na granici sa Srbijom. 

Pogledajte intervju od 30 do 36 minute, u dijelu u kojem Dodik govori o nužnosti angažovanja Oružanih snaga BiH na granici.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.