open-navfaktor-logo
search
Objavio na Twitteru
Dodik podnio krivične prijave protiv Christiana Schmidta i direktora Službenog lista BiH Dragana Prusine
Predsjednik RS-a Milorad Dodik podnio je krivične prijave protiv visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta i direktora Službenog lista BiH Dragana Prusine. 
08.07.2023. u 12:51
get url
text

- Podnio sam krivične prijave protiv Christiana Schmidta i Dragana Prusine, direktora Službenog lista Bosne i Hercegovine. Protiv Schmidta krivičnu prijavu sam podnio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci jer se već duže vrijemena neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika za šta nema odluku Vijeća sigurnosti UN-a.

U namjeri da se RS-u nanese šteta, Schmidt se lažno predstavlja kao službeno lice znajući da nije imenovan u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Time je on počinio krivična djela neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem i lažno predstavljanje po članovima 310. i 313. Krivičnog zakona RS-a - naveo je Dodik na Twitteru i dodao: 

Protiv Dragana Prusine podnio sam krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine jer je kao direktor Službenog lista BiH svjesno kršeći zakon svojim utjecajem, postupanjem i odlukama omogućio objavljivanje odluka takozvanog visokog predstavnika u Službenom listu BiH usljed čega je nastala teža povreda prava RS-a. Prusina je time počinio krivična djela zloupotreba položaja i nesavjestan rad u službi po članovima 220. i 225. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.