open-navfaktor-logo
search
Predsjednik RS-a
Dodik: Narodna skupština RS-a da odbaci odluku Evropskog suda, optužnica Tužilaštva BiH je obična splačina
Milorad Dodik, predsjednik entiteta Republika Srpska (RS), rekao je danas da će inicirati održavanje sjednice Narodne skupštine (NS) RS-a u što skorije vrijeme na kojoj bi bilo predloženo odbacivanje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Kovačević".
30.08.2023. u 12:38
get url
text

Rekao je da RS nije iznenađen presudom Evropskog suda.

- Predložit ću da NSRS odbaci kao neprihvatljive preporuke ovog suda kao čin voluntarizma i idealističkog pristupa uređenju zemlje, kao novo postavljanje nemogućih uvjeta BiH. Ovo je pravno nedopustiva i politički spekulantska odluka, sistemski razarajuća za BiH. Predlažem da NSRS predloži organima BiH da odbace ovakvu odluku kao ništavnu i to ćemo učiniti, što se tiče nas, odmah na sjednici Doma naroda PSBiH - istakao je Dodik na press konferenciji u Banjoj Luci, prenosi RTRS.

Naveo je da je cilj presude Evropskog suda obračun sa konstitutivnošću naroda i odbacivanje i urušavanje elementa Dejtonskog sporazuma i Ustava kao Aneksa 4 tog sporazuma, koji je osnovni konstitutivni akt.

Rekao je da ova presuda dodatno unosi probleme u BiH, ali da se više radi o preporuci nego obavezujućoj odluci.

- Stvari koje podrivaju BiH doprinijele su takvom nečemu. Mislim da nisu ni svjesni da BiH čine veći problem na evropskom putu i zaustavljaju je u procesima u vezi s mogućnostima razvoja - istakao je Dodik.

Kazao je da presuda izlazi izvan okvira Evropske konvencije i trajno dijeli BiH.

- BiH ne može da opstane kao zemlja zasnovana na građanskom principu. To nije mogla ni Јugoslavija, nijedna zemlja na ovim prostorima, to danas ne može ni Belgija ni Švicarska - rekao je Dodik.

Spomenuo je i najavljeni skup podrške njemu ispred Tužilaštva BiH na koje je pozvan zbog antiustavnog djelovanja rekavši da se nada da će ako se pojave učesnici koji mu daju podršku da će policija pružiti sigurnost.

- Što se tiče mene rekao sam sve. Šta će biti na sudu, ne znam. Sve je to od zla oca i gore majke. Godinama upozoravamo da to nije odraz pravne države. To je jedna obična splačina - rekao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.