open-navfaktor-logo
search
Različita tumačenja
Dodik kontra Čovića: HDZ provocira s godišnjicom oslobađanja Drvara
Prema njegovim riječima, ova odluka može samo narušiti međunacionalne odnose u tom kantonu, ali i na ukupnom prostoru BiH
14.08.2019. u 12:09
get url
text

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da namjeru HDZ-a Livanjskog kantona da 13. septembra slavi osobođenje Drvara smatra neprihvatljivom i potpuno nepotrebnom provokacijom.

Prema njegovim riječima, ova odluka može samo narušiti međunacionalne odnose u tom kantonu, ali i na ukupnom prostoru BiH.

-Važno je podsjetiti se da je u prošlom ratu operaciju etničkog čišćenja tog prostora uz lokalne jedinice izvodila regularna vojska Hrvatske i da su udruženim snagama pokušali da istjeraju Srbe sa vjekovnih ognjišta. Bilo bi u najmanju ruku pristojno da preostali narod tog kraja, a to su Srbi vjekovima, konačno ostave na miru da žive tamo gdje su oduvijek živjeli - naglasio je Dodik.

On je poručio i da u potpunosti podržava najavljene aktivnosti srpske zajednice u četiri općine u FBiH.

Podsjetimo, nedavno je HDZ BiH u ovom kantonu najavio obilježavanje godišnjice oslobađanja ovog grada tokom kraja rata 1995. godine u BiH kada je združenim snagama HV-a, HVO-a i Armije BiH oslobođen jugozapadni dio BiH. Akcijom "Maestral" bile su obuhvaćene i općine Glamoč, Drvar, Bosansko Grahovo i druge. Cilj operacije je bio privoljavanje srpske strane da pristane pregovarati o okončanju rata u BiH.

Obrazloženje livanjskog HDZ-a je takvo da se ovo treba proslaviti jer je tada, kako navode, završen rat u BiH, objavio je BHRT. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.