open-navfaktor-logo
search
Dogovor u Laktašima
Dodik: Ko ne bude glasao na izborima bit će novčano kažnjen; Šta stoji u nacrtu dokumenta o izboru članova Predsjedništva BiH
Na sastanku sa predstavnicima vlasti u Laktašima na nivou BiH postignuta je saglasnost oko mnogih pitanja, izjavio je Milorad Dodik predsjednik SNSD-a.
20.01.2024. u 17:23
get url
text

Dodaje kako je najvažnije je da se ono što je dogovoreno o Izbornom zakonu implementira.

VEZANI TEKST - Opozicija o sijelu u Laktašima: Da li će "Trojka" isporučiti i CIK SNSD-u i HDZ-u, zašto nema riječi o NATO putu BiH

- Predloženo je da se u Domu naroda glasa protiv ovog predloženog Izbornog zakona i da se isti vrati u redovnu proceduru. Također, predloženo je da cenzus iznosi četiri posto za lokalne izbore, a za opće da cenzus bude postavljen na pet posto - kazao je Dodik.

Naveo je da mandat pripada stranci, da izborne liste budu zatvorene i da se ukidaju preferencije.

- Za one koji odu iz izvršne funkcije mogu se vratiti u zakonodavne organe. Predloženo je obavezno glasanje svih državljana BiH, inače slijedi prekršajni nalog i novčana kazna, a od uplata na nivou entiteta da se formira fond sa isključivom namjenom da se podrži obrazovanje - govori Dodik, piše RTRS

Dodao je da su Elmedin Konaković (NiP) i Nermin Nikšić (SDP) korektno interpretirali rezultate dogovora.

- Žao mi je što je to procurilo u javnost. Sačinio sam pregled stavova i dostavio partnerima u FBiH. Nažalost, to se pojavilo kod njih u medijima i oni sada pokušavaju da to tematiziraju, ali kao što vidite reakcije "Trojke" su gotovo identične od svega toga što je rečeno - rekao je Dodik.

Kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH prijedlog je da kandidata iz reda Bošnjaka bira čitava Federacija BiH, za hrvatskog člana se mijenja na ranije predloženi način HDZ-a a za kandidata iz reda srpskog naroda radi usklađivanja sa sudskim odlukama može se definirati da se iz RS-a bira "Srbin i ostali", isto tako da se definira u FBiH, kako bi svi imali mogućnost da budu kandidirani.

Da se osigura softver za identifikaciju birača i izdavanje glasačkih listića. Prvo ide glasačka kutija na skener zbog zaštite privatnosti.

Razgovarali su i o izboru nove Centralne izborne komisije BiH. Uvažavati iskustva susjeda (Srbije). Nije prihvaćen prijedlog da CIK bira članove, pogotovo predsjednike biračkih odbora.

Sve oko Izbornog zakona završiti do kraja februara u Parlamentu BiH.

Do kraja aprila usvojiti reformu Ustavnog suda BiH na način da dvoje sudija bira RS, četvero FBiH, a troje Parlamentarna skupština BiH.

Dogovoreno je da se do kraja aprila donese Zakon o izboru sudija u Ustavnom sudu BiH...

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.