open-navfaktor-logo
search
Analiza
Dodik je postao uteg oko vrata i Vučiću: Da li će Zapad koji ga je i doveo na vlast odlučiti da ga ukloni iz bh. politike
Napadi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na osnovna prava i slobode u RS-u pokazuju da je on na autoritarnom putu ruskog predsjednika Vladimira Putina, poručio je prije nekoliko dana državni sekretar SAD-a Antony Blinken.
06.04.2023. u 07:49
get url
text

VEZANI TEKST - Zašto je Dodik odlučio baš sada prekinuti odnose sa američkom i britanskom ambasadom?

- State Department, kojeg predstavlja ambasador Michael Murphy, nastavlja zastupati demokratsku i prosperitetnu budućnost koju svi građani Bosne i Hercegovine zaslužuju - napisao je Blinken na Twitteru.

Blinkenova oštra poruka uslijedila je nakon što je Dodik pozvao Vladu RS-a, a ova donijela odluku o prekidanju odnosa sa američkom i britanskom ambasadom.

Nekadašnji miljenik međunarodne zajednice, koji je prije 25 godina upravo zahvaljujući Amerikancima došao na vlast i predstavljan kao dašak vjetra na zapadnom Balkanu, svojim je suludim potezima i izjavama, posebno posljednjih godina, doveo sebe do ivice političkog samoubistva. 

Prema informacijama Faktora, prije samog kandidiranja za predsjednika bh. entiteta RS na prošlogodišnjim oktobarskim izborima dobio je "zeleno svjetlo" od Amerikanaca da može uću u izbornu utrku, ali da se suzdrži od bliskosti sa Moskvom, separatističkim djelovanjem, ratnohuškačke retorike. Njegova je poslušnost bila kratkog vijeka. Šutio je nešto manje od dva mjeseca, bio dobar dečko, a onda je 9. januara marširanjem i defileima, te zapaljivim govorima u Istočnom Sarajevo ponovo obukao kaput starog Dodika. 

Potom je uslijedila odluka da dodijeli orden predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, kojeg je gotovo čitav svijet osudio i sankcionisao zbog agresije na Ukrajinu. Onda je inicirao i prekid odnosa sa američkom i britanskom ambasadom, zbog čega je sa dva žuta kartona odreagirao Blinken. Kada i da li će uslijediti crveni karton, ovisit će uveliko od njegovog daljnjeg djelovanja.

Dodik je svojim ponašanjem postao ogroman teret i njegovom dojučerašnjem bliskom prijatelju koji mu je pružao političku podršku Aleksandru Vučiću. Predsjednik Srbije opterećen svojim unutrašnjim problemima, razapet između EU-a koji mu daje milijarde investicija, Rusije koja mu daje oružje te Amerike koja ga i finansijski i politički gura i podržava u dobijanju Zajednice srpskih općina na Kosovu, a da zauzvrat prizna njegovu nezavisnost, odlučio se odmaknuti od Dodika, te mu uskratiti dosadašnju izdašnu podršku. 

Smatrali su Amerikanci da će Dodik, a na nagovor Vučića, vratiti se pod njihove skute i biti uz predsjednika Srbije još jedan američki igrač na Balkanu. 

VEZANI TEKST - Blinken direktno prozvao Dodika i uporedio ga s Putinom

Nimalo slučajno, preksinoć je u Banjoj Luci održana sjednica Svetog arhijerejskog sinoda SPC-a, nakon koje se patrijarh Porfirije sastao sa Dodikom, predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i predsjednikom NSRS-a Nenadom Stevandićem. I patrijarh je za lidera SNSD-a imao određene poruke da spusti loptu. 

Šta se može dogoditi Dodiku, koji je uz sve što smo naveli da je uradio od početka godine do danas, najavio usvajanje zakona o zabrani okupljanja LGBT osoba, dopustio da huligani na oči policije premlate aktiviste, te krenuo udarati i po medijima i ograničavati medijske slobode? 

Vrlo lako se može dogoditi da Vučić uz pomoć Amerikanaca odradi posao u NSRS-u gdje bi Dodik izgubio natpolovičnu većinu. Može mu se zaprijetiti i procesuiranjem i zatvorom jer i previše toga je prikupljeno protiv njega. Također, zbog antidejtonskih aktivnosti, podrivanja Ustava BiH može ga smijeniti visoki predstavnik Christian Schmidt. 

VEZANI TEKST - Članovi bh. zajednice u SAD-u pisali Bidenu i Blinkenu: Obustavite podršku onima koji rade na razgradnji BiH

Međunarodna zajednica, posebno Amerikanci i Britanci, pažljivo prate svaki njegov korak i izjavu. Vučiću je ionako postao uteg oko vrata, te se vrlo lako može dogoditi ostvarenje bilo kojeg od ovih scenarija, a sve s ciljem da ga se eliminira iz aktivnog političkog života. Iz njemu bliskih krugova saznajemo da mu je želja da sa političke scene ode kao "heroj srpskog naroda". 

Već mu se priprema i zamjena, a to je Jelena Trivić koja je najavila osnivanje Narodnog fronta, za koju se spekulira da ima podršku Vučića, ali i Amerikanaca. 

Američka diplomatija je u novom preslagivanju na Balkanu odlučila da stvari rješava sljedećim redoslijedom - prvo Kosovo, potom Crna Gora, a zatim Bosna i Hercegovina. Kosovo je manje više gotova priča, samo što to Vučić treba da obznani, u Crnoj Gori poražen je Milo Đukanović i ostala je sada naša država, prvenstveno entitet Republika Srpska. A sve s ciljem da se umanji i što više neutralizira ruski utjecaj. Godinama su Dodiku gledali kroz prste i puštali ga da provodi neustavne referenduma, nabavlja oruže za MUP RS-a, pravi planove za otcjepljenje, svako malo putuje u Moskvu i sastaje se sa Vladimirom Putinom. 

Ako je suditi po Blinkenovoj posljednjoj reakciji, te činjenici da ni Vučiću više ne odgovaraju njegove političke egzibicije, vrlo lako bi se moglo dogoditi da ode u prijevremenu političku penziju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.