open-navfaktor-logo
search
Vidno raspoložen
Dodik: Ja nisam došao ovdje nikoga da uvjetujem, da sam birao nikada ne bih došao
Vidno raspoložen na sastanak lidera stranaka vladajuće državne koalicije u Sarajevo došao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. 
24.07.2023. u 18:48
get url
text
Milorad Dodik
Milorad Dodik

Obraćanje novinarima je započeo sa, kako on kaže, starom kineskom poslovicom da je "osveta uvijek jelo koje se servira hladno". Potom je naglasio kako nije došao da nešto uvjetuje naglasivši kako se treba ponašati u okviru Ustava Bosne i Hercegovine.

U Sarajevu, u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine se održava sastanak lidera "Trojke", SNSD-a i HDZ-a.

- Jedna stara kineska poslovica kaže: "Osveta je uvijek jelo koje se servira hladno". Ne bih da dajem izjave, ali prije ovih razgovora sam vidio kako su se svi utrkivali kako će svi oduzeti a niko ništa dodati. U svakom slučaju, vidjet ćemo. Ima nekoliko važnih stvari, pitanje izbora ministra finansija nije pitanje kojim se može licitirati. Ono je završeno u prethodnom dogovoru o sastavu Vijeća ministara. Ovo je čisto tehnička stvar. Mislim da griješe kada pokušavaju da to uvjetuju - kazao je Dodik novinarima u Sarajevu i dodao:

- Drugo, ovdje nema nikakvih uvjetovanja. Kao što ja razumijem da ovi iz "Trojke" rade svoj posao tako radimo i mi svoj. Ja nisam došao ovdje nikoga da uvjetujem. Ja da sam birao, nikada ovdje ne bih došao, ali u svakom slučaju radim svoj posao i mislim da je to važno. Ta fama koja se pravi u Federaciji o tome kako neko krši ovo ili ono, stvari su krenule svojim zakonskim tokom, evo imaju istrage. Šta sada imaju oni da se bave time. Ja sam već dao neku izjavu SIPA-i pa ćemo vidjeti dalje. Kao, ugrožavanje ustavnog poretka.

Naveo je i treću stvar.

- Treće, ako hoće brzi put u Evropsku uniju, ja sam spreman, mada ne vjerujem u EU, oni peru neku svoju savjest pa pokušavaju da kažu da može neki brzi put. Dakle, postoji Ustav Bosne i Hercegovine, on je jasno pozicionirao Bosnu sastavljenu od dva entiteta i tri naroda. Sve uredu, ponašaj se u okviru toga. Bosna i Hercegovina ima ovlaštenja koja su data izričito ovim Ustavom. Ono što ne pripada i nije izričito dato u Ustavu, pripada entitetima. Sve je rečeno. Nemamo mi mnogo šta oko toga ni razgovarati ni dogovarati.

Ovaj zakon o sudovima, budalaštine koje nešto ubrzavaju, neka frka. To sam ja gledao 50 pusta do sada u ovih svojih 20 godina kao političar. Neki funkcioner iz Evrope najavi se da će dolaziti i to je kao dan D. Znate kada je bio dan D za neke poslove, kada je još onaj Olli Rehn bio komesar za proširenje, pa kad on dolazi u Sarajevo sve se trese kao "moramo sada nešto uraditi", ma ne moramo, uradit ćemo što je interes naših naroda. Najvažnije je sačuvati minimalno povjerenje kroz institucionalnu ravnotežu koju je uspostavio Dejtonski sporazum - poručio je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.