open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva BiH
Dodik: BiH će ostati neutralna, Putin je veliki državnik, želimo tužiti Turković i Alkalaja
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je danas u Banjoj Luci da u BiH neće biti jedinstvenog stava u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu, kao i da je evidentna zloupotreba u bh. diplomatskoj mreži.
28.02.2022. u 13:07
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik: BiH ima propalu vanjsku politiku koju sprovodi SDA

- Republika Srpska i ja kao član Predsjedništva, kao što podržavam teritorijalni integritet Srbije i BiH, ne želeći da to mijenjam, što je bila jasna poruka svih ovih mjeseci i godina, naravno da podržavam i teritorijalni integritet svih članica UN-a, a ovaj put je riječ i o Ukrajini. Svi drugi procesi koji pokušavaju da se mi u BiH svrstamo na jednu stranu, su neprihvatljivi. Neki smatraju da se trebamo svrstati, birajući stranu, mi ćemo ostati neutralni i nećemo se pridružiti sankcijama EU niti bilo koga – rekao je Dodik.

Dodao je da tvrdnje u Sarajevu da je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da će se pratiti spoljna politika Evropske unije, Dodik je kazao da je to tačno ali da nije rečeno "da se prati sve do kraja".

- Vanjsku politiku vodi Predsjedništvo BiH, a ne Bisera Turković i Sven Alkalaj. Dao sam svojim pravnicima zadatak i tražimo način da ih tužimo zbog formalnog kršenja Ustava i zakona. Dosta nam je unutrašnjih problema i treba da se zaustavimo na priči da smo neutralni i ostavite nas na miru. Ne vidim mogućnost da se to prelije na Zapadni Balkan, to je propaganda. Znam i Vladimira Putina i znam da je odgovoran i veliki državnik i da mu je stalo do rješavanja problema i zaštite svog naroda– kazao je Dodik.

Naveo je i da ne vjeruje da je izbjeglicama iz Ukrajine "perspektiva da dođu u BiH".

VEZANI TEKST - Turković odgovorila Dodiku: Umjesto da osudite nasilje i rat u Ukrajini, pokušavate relativizirati jasan stav BiH

- Evropa u ovom trenutku vapi za novim radnim mjestima. Pokušali su to da riješe migracijama sa Bliskog istoka. U BiH mi nemamo kapaciteta da to podržimo. Ako bi i dolazile izbjeglice iz Ukrajine, onda to mora biti u kapacitetu međunarodnih fonodova, održavanja kampova i slično. Iznenađen sam pitanjem da neko uopće razmišlja da iz Ukrajine dođe u BiH, jedino ako ima nekgo rođaka. Oni odoše na drugu stranu – poručio je.

Dodao je da mu je žao zbog stradanja i rušenja, ali da "ne može ništa učiniti", te ponovio da RS ostaje neutralna i da se neće nigdje svrstati. Pozvao je na smirenost, da se ne širi panika, te rekao da postoji "karakter povećanja cijena", ali da na tržištu ništa ne nedostaje.

VEZANI TEKST - Agencija za bankarstvo RS preuzela upravljanje Sberbankom Banja Luka

Govoreći o ruskim bankama u BiH, Dodik je kazao da je jučer dogovoreno kako očuvati Sberbanku, te donesena odluka da upravljanje nad njom u RS-u preuzme Agencija za bankarstvo.

- Banka je pod kontrolom naše agencije, depoziti su sigurni i mogu se osigurati štednje i nema potrebe za povlačenjem. Vlada RS će u narednom periodu pomoći toj banci da se dodatno stabilizuje – kazao je Dodik.

Poručio je i da treba ostati neutralan i po pitanju NATO puta.

- Za običnog čovjeka je trauma da bude vojno angažovan bilo gdje. Šta će nama to, bila je definitivno dobra odluka da ostanemo izvan toga. Nećemo ići u NATO – istakao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.